Kupusom protiv stresa

Izvor: B92, 15.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupusom protiv stresa

Ponovo je došlo vreme kupusa, klasičnog jesenjeg i zimskog povrća bogatog vitaminima.

Nutricionisti sa Minhenskog Univerziteta preporučuju da se kupus uvrsti u redovni jelovnik, a idealno bi bilo jedanput nedeljno.

Još stari Rimljani znali su da je kupus čudo od hranljivih materija. Još su ga u doba antike rado sadili i konzumirali. Prvobitno ovo povrće potiče iz Sredozemlja.

Bečki profesor Hademar Bankhofer objašnjava da jedenje kupusa jača čulo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vida, imunitet i disajne puteve, a za to je odgovorna bioaktivna supstanca betakaroten. Dovoljno je 125 grama kupusa da bi se pokrila dnevna potreba za betakarotenom.

Osim toga, kupus je bogat vitaminom C koji se ne uništava čak ni prilikom kuvanja.

B vitamini u kupusu jačaju nerve i čine nas otpornim protiv stresa, a vitamin C tu pripomaže.

Ono što malo ko zna je da je kupus bogat mineralom kalcijumom koji je važan za kosti i srce.

Porcija od 200 grama sadrži toliko kalcijuma kao i dve čaše mleka.

Kupus pomaže i kod detoksifikacije jer se gusta masa kupusa polako provlači kroz creva i nosi sa sobom sve otrovne i štetne materije. Tako se čiste creva i podstiče varenje.

Međutim, ne podnosi svako kupus, jer su posledice neprijatna nadimanja. U tom slučaju pomaže da od začina stavite dosta kima ili da kupus pre pripreme stavite u zamrzivač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.