Kuhinja Vesne Ječmenice

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuhinja Vesne Ječmenice

Uspešna poslovna žena i vlasnica kompanije 'Nitea’ voli da na tezgama bira svež sir ili paradajz, a kad od prodavca čuje kompliment na svoj račun, dobije neviđenu inspiraciju da za šporetom nekog sočnog brancina pretvori u predmet obožavanja.

Piše: Ivan Stajić

Foto: Marko Krunić

Šminker: Aleksandar Đikić

Mesto snimanja: restoran Ginger Grand Casina Beograd

Izvor: Magazin Gloria


Vlasnica kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Nitea” Vesna Ječmenica (46) nije samo uspešna poslovna žena, već i vrhunski poznavalac hrane i vina. Za nju gastronomija ne podrazumeva samo finalno uživanje u dobro spremljenom jelu, već u celom ritualu: od nabavke namirnica, preko pripreme hrane do serviranja.

- Najviše kuvam vikendom, i to za mene uvek predstavlja prijatnu obavezu. Mislim da je razlog to što volim da ugađam najbližima, a trpezariju doživljavam kao mesto za porodična okupljanja.

Zanimljivo je da ova dama, čijoj kulinarskoj veštini mogu da pozavide mnogi šefovi kuhinja, kao dete nije bila oduševljena pripremanjem i konzumiranjem hrane. I sada u šali zna da kaže kako je bila na granici neuhranjenosti.

- Tada sam jedino volela da jedem jaja umućena sa šećerom koja mi je spremala baka sa majčine strane. Kako bi me naterala da sve pojedem, baka mi je pričala priče dok me je hranila.

Roditelji su na sve načine pokušavali da kćerku nateraju da jede, i na kraju su uspeli u tome. Vesna je nekako "svarila" mnoga jela. Zapravo, sve osim mesa.

- To je stvarno bilo mučenje. Ne znam da li je bilo teže meni ili tom mesu koje sam beskrajno dugo žvakala i držala ga u ustima. Naravno, sve je uvek bilo propraćeno suzama. Ipak, kao najveću traumu iz tog perioda pamtim kada su me terali da jedem kiselo mleko sa hlebom.

Vesni su takvi događaji sada smešni, ali tada su predstavljali pravu noćnu moru za njene roditelje. I, kako to obično biva, sve se promenilo preko noći. Sa četrnaest godina, na čuđenje ukućana, Vesna se zainteresovala za hranu. A kako jedno vuče drugo, počela je da se zanima i za namirnice, uči razlike između jela, isprobava razne kombinacije sa začinima. U osnovi, interesovao ju je ceo gastronomski ritual.

- Najviše sam volela odlaske kod očeve majke na selo. Tada se okupljala cela porodica. Sva deca, pa i ja, uživali smo u palačinkama sa domaćim džemom koje je spremala moja tetka.

Vesnini počeci za šporetom bili su baš sistematski: krenula je od jednostavnih jela i postepeno prelazila na sve komplikovanija. Shvatila je da kuvanje za nju predstavlja i interesovanje i potrebu.

- Mislim da je foliranje kada neko kaže kako ne ulazi u kuhinju. To je hendikep za osobu koju to ne interesuje. Kuvanje je kreativan proces u kojem od namirnica pravite nešto što kasnije svima predstavlja uživanje.

U Vesninom kuvarskom umeću među prvima je uživao njen brat. Naime, jednog dana posle položenog ispita s kojim je očistila godinu na fakultetu, želela je da počasti brata tortom i, zavisno iz kog ugla se gleda, postigla potpuni uspeh.

- Kora je pala, fil nije bio dovoljno čvrst. Potpuno očajna, sve sam izmešala u jednu činiju, ubacila u frižider i izašla iz kuće. U toku noći brat je sa nekim društvom banuo u stan. U potrazi za hranom našli su tu moju "tortu” u frižideru i sve pojeli. Vrhunac je bio kada su drugovi rekli mom bratu: "Blago tebi. Imaš sestru koja kuva. Ti si srećan čovek” - priseća se Vesna anegdote koja je uvek nasmeje.

A podjednako je nasmeje i odlazak na pijacu, i nije joj teško da, kada ide u nabavku, obiđe čak tri: Palilulsku, Kalenić i Bajloni.

- Uvek znam gde mogu da nađem najbolje namirnice, gde je najkvalitetniji mlad sir, gde su najsvežija jaja. Pijace su mi zabavne, i dođu mi kao doza psihoterapije. Znate, kada mi prodavci kažu "mala, uzmi ovo”, ili " evo, mlada, ovo je sveže”, vratim se kući podmlađena i nasmejana. Zato nije ni čudo što tako oraspoložena specifičnom pijačnom psihoterapijom može odmah da se upusti u avanture sa najkomplikovanijim receptima. Uostalom, njenu oradu, taljatele sa čeri paradajzom i tikvicama ili filete od brancina sa kruškom i slaninom prelivene sosom od pomorandže, hvale mnogi. Posebno njen partner Božidar Đelić, potpresednik Vlade Srbije.

- Kada spremam filete od brancina, obavezno je tuča za stolom. A s obzirom na to da sporo jedem, obično uspem da uzmem samo jedno parče - kaže Vesna.

Iako uživa u kuvanju, vlasnica "Nitee” podjednako voli i odlaske u restorane. Njen izbor su "Ginger”, "Gušte mora” i Zaplet”, a u restoranu "Tika’s” ima čak i poseban tretman.

- Tamo me maze i paze. Uvek kada se najavim, pitaju me šta bih jela kako bi nabavili što svežije namirnice.

Što se restorana širom sveta tiče, Vesna i tu ima zanimljiva iskustva. Jedno od najinteresantnijih vezano je za Meksiko. Pošto voli pikantna jela, otišla je u jedan lokalni, običan meksički restoran, i tražila da proba piletinu u pergamentu.

- Zabrinuti konobar me je odmah upozorio: "Senjorita, plakaćete”, a ja sam mu odgovorila: "Pa zato sam i došla”.

I putešestvije po Italiji, čiju kuhinju voli zbog brojnih specijaliteta vezanih za određene regione, pamti po anegdoti. Naime, naterala je grupu prijatelja da putuju satima kako bi probali najbolji paradajz na svetu koji se gaji u mestu Pakino na Siciliji. Posle degustacije Vesna je konstatovala da paradajz jeste odličan, ali ne i spektakularno bolji od našeg domaćeg. Osim ukusa, Vesni Ječmenici je izuzetno važno da hrana dobro izgleda i miriše. Zbog toga se divi japanskoj kuhinji, gde se vodi računa o harmoniji ukusa. Srpska kuhinja joj je takođe draga, ali tu postoji jedan mali problem.

- Smetaju mi ogromne porcije, a po meni je nemoralno da se hrana baca. Trebalo bi da srpska porcija bude umerenija, jer nisu svi spremni da za ručak pojedu pola stočnog fonda. Posle tako obilnog ručka čovek jedino može da spava, teško ko je sposoban da radi.

S obzirom na posao kojim se bavi, Vesni je veoma važan izgled kuhinje.

- Nisam baš oduševljena kada su kuhinja i trpezarija otvoreni prema dnevnom boravku, ili ostatku stana. Posebno ako nije dobro urađena ventilacija, pa se mirisi šire na sve strane.

A s obzirom na to da se u njenoj kući svakodnevno kuva, taj radni deo odvojila je od ostatka stana. Veliko joj je uživanje da, dok sprema hranu, ćaska sa svojom decom, kćerkom Teom (19) i sinom Nikolom (17). Posebno je srećna što su oboje gurmani, a pogotovo što sin pokazuje i neke veće ambicije osim uživanja u jelu.

- Nikola voli da mi asistira, čak pokazuje i interesovanje za neke kurseve kuvanja. I mislim da on na taj način želi da osvoji neku devojčicu.

U Vesninom slučaju neki muškarci pokušavali su da dođu do njenog srca raznim specijalitetima, i ona to ceni. Ipak, sama nikad nije zavodila kuvanjem jer smatra da tako nešto mora da se zasluži. - Kada nekog zavodite, nećete odmah tu osobu da odvedete kući da je nahranite. Potrebna je ipak neka doza bliskosti, a hrana može samo da dođe kao nadogradnja na taj odnos - zaključuje Vesna Ječmenica.

Recepti:

Pekinška patka

Sastojci: 1 patka, đumbir 20 g, beli luk 20 g, pomorandža 30 g, hoisin sos 50 ml, alkoholno sirće 50 ml, šećer 30 g.

Priprema: Iseći sve namirnice na krupnije komade i napuniti patku. Prokuvati vodu, šećer i sirće. Proključalom vodom preliti patku i ostaviti da stoji 24 h. Posle toga patku izvaditi i peći u rerni na 180 stepeni oko sat vremena. Na kraju je ispržiti u fritezi kako bi dobila hrskavu koricu.

Patku servirati sa žilijen povrćem i prelivom od 5 začina.

Pop-korn račići

Sastojci (po osobi): Račići 150 g, tempura 100 ml, čili ajoli 50 g.

Priprema: Račiće iseći na tri dela. Uvaljati ih u gustin pa u tempuru, a zatim pržiti u fritezi na 190 stepeni dok ne dobiju zlatnožutu boju i ne postanu hrskavi. Izvaditi ih iz friteze, staviti na papir da se ocede od ulja i uvaljati u čili ajoli.

Kisela supa

Sastojci (za 6 osoba): Voda 1 l, po 40 g tikvica, crvenog luka, celera i crvene paprike, šargarepe 50 g, tofu sir 60 g, kocka za pileću supu, tucana čili paprika 30 g, šećer 50 g, sirće 80 g, gustin, tamna soja, beli biber, 1 jaje.

Priprema: Povrće iseckati na kockice i staviti u vodu da prokuva. Zatim dodati soju, tucanu papriku, promešati i ostaviti minut-dva da se kuva. Uz neprestano mešanje dodati gustin i jaje pa kuvati još nekoliko minuta. Sipati u činiju, dodati tofu i listiće korijandera.

Pileća krilca u slatko-kiselom sosu

Sastojci (po osobi): Pileća krilca 350 g, kečap 100 ml, jabukovo sireće 100 ml, soja sos 100 ml, voda 100 ml, kuvani pirinač 200 g, gustin 100 g.

Priprema: Kečap, šećer, soja sos, jabukovo sirće i vodu pomešati i prokuvati. Krilca uvaljati u gustin pa ih ispržiti u fritezi, potom ubaciti u sos i kuvati dok dok se sos ne zgusne. Gotova krilca servirati sa kuvanim prinčem a ukrasiti mladim lukom i svežim korijanderom.

Brivat sa kikirikijem

Sastojci (po osobi): Kore isečene na trake 100 g, buter 5 g, karamelizovani kikiriki 30 g, ulje 100 ml, med 50 g, proprženi susam 5 g, brašno za mazanje kora 5 g.

Priprema: Karamelizovan kikiriki i buter sjediniti u blenderu. Dobijenu masu stavljati na početak trake od kora koja se savija na trouglove. Koru premazati vodom i brašnom kako se brivat ne bi otvorio tokom prženja. Brivat pržiti u dubokoj masnoći dok ne dobije zlatnožutu boju. Direktno iz ulja spustiti ga u med na 15 minuta, a potom posuti proprženim susamom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.