Kremlj ima novu taktiku za rat sa Zapadom, koristi slavne: Zelenski, zavisniče FOTO

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 14:46

Kremlj ima novu taktiku za rat sa Zapadom, koristi slavne: "Zelenski, zavisniče" FOTO

Kremlj je primenio novu taktiku u svom informacijskom ratu protiv Zapada - lažne snimke slavnih osoba.

Koristeći video-zapise snimljene u aplikaciji Cameo, koja je stekla popularnost za personalizovane poruke slavnih osoba, Rusija je prenamenila originalne snimke kako bi lažno prikazala ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao neonacistu zavisnog od droga.

Elajdža Vud, poznat po ulozi Froda Baginsa u "Gospodaru prstenova", pojavio se u jednom takvom videu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivajući predsednika Zelenskog da se leči od zavisnosti.

"Nadam se da možete dobiti potrebnu pomoć", rekao je Vud u lažnoj izjavi. Manipulisani video-zapisi, uključujući pojavljivanje drugih slavnih osoba poput basiste metal grupe "System of a Down", glumca Džona Makginlija, Psisile Prisli, Majka Tajsona, distribuirani su na ruskim društvenim mrežama i novinskim kućama pod kontrolom države, prema izveštaju Njujork Tajmsa.

Majkrosoftov centar za analizu pretnji izvestio je o ovoj kampanji dezinformacija, ističući da je njen cilj da prikupi domaću potporu za rat u Rusiji. Umešane slavne osobe, naizgled nesvesne zloupotrebe svojih snimaka, nisu dale komentar za Njujork Tajms.

Cameo je, odgovarajući na incident, izjavio da takvi video-zapisi krše njihove smernice te će preduzeti korake za uklanjanje problematičnog sadržaja i suspendovanje računa ako se dokaže kršenje pravila aplikacije.

Iako tačan izvor videa ostaje neutvrđen, stručnjaci sugerišu da kampanja nosi obeležja ruskih tajnih informacijskih operacija.

Još jedna nedavna kampanja uključivala je objave na Fejsbuku i platformi društvenih medija X, sa fotografijama svetski slavnih osoba koje ponavljaju propagandne poruke Kremlja.

Među njima su se našli Opra Vinfri i Kristiano Ronaldo. Ova kampanja se pripisuje informacijskoj operaciji pod nazivom "Doppelgänger". Od 2017. "Doppelgänger" je povezan sa ranijim pokušajima korišćenja lažnih veb-stranica koje oponašaju stvarne novinske organizacije u Evropi i Sjedinjenim Državama te otkriva rastući uticaj veštačke inteligencije u dezinformacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.