Kraljica Elizabeta II je samo jednom prekršila kraljevski protokol - i to baš na Dajaninoj sahrani

Izvor: B92, 13.Sep.2022, 21:58

Kraljica Elizabeta II je samo jednom prekršila kraljevski protokol - i to baš na Dajaninoj sahrani

Kraljica Elizabeta II. bila je najduže vladajući britanski monarh. Na prestolju je sedela punih 70 godina. Njena predanost monarhiji i obavljanje dužnosti svih tih godina bilo je vredno divljenja.

Elizabeta II. samo je jednom prekršila kraljevski protokol i postupila 'prema sopstvenom nahođenju', i to 1997. na sahrani princeze Dajane, prve supruge njenog naslednika, kralja Čarlsa III.

Kada je sanduk pokojne princeze Dajane, koja je tragično preminula 31. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Parizu, na njenoj sahrani u Londonu prolazio kraj vrata Bakingemske palate ispred koje je stajala cela kraljevska porodica, Elizabeta II. je pognula glavu i naklonila se. Bio je to prvi i jedini put da se kraljica naklonila drugoj osobi, a tim činom dala je počast Dajani i svom narodu.

Dajanin sanduk nakon toga je nastavio prema Vestminsterskoj opatiji. Bio je prekriven kraljevskom zastavom, a kraljica je sve vreme gledala kako ga odvoze. BBC-jev novinar, Dejvid Dimblbi, koji je izveštavao iz Londona, primetio je da je taj potez kraljice bio 'još jedno odstupanje od protokola'.

Ćerka kraljice Elizabete II., princeza Ana, u intervjuu iz 2017. godine, a koji je objavljen tek nakon smrti majke, takođe je prokomentarisala njene postupke posle Dajanine stravične nesreće. Za ITV rekla je kako je 'kraljica učinila pravu stvar kada je ostala u Balmoralu s princom Vilijamom i Harijem u danima nakon smrti njihove majke'.

"Mislim da je moja majka učinila pravu stvar. Mislim da je apsolutno neverovatno da bi bilo koji roditelj koji razmišlja svojom glavom verovao da postoji alternativa da se deca dovedu u London u tom trenutku. Ne znam ko bi mogao uopšte da pomisli da je ta opcija bila bolja", rekla je, a s njom se složila i Dajanina sestra, Ledi Sara Mekkorkodejl:

"Da sam ja bila na njenom mestu, uradila bih isto. Zašto da ih dovodi u London? Zašto im ne bi dala priliku da prebrode početni šok koji je potresao celu porodicu?"

Inače, u to vreme, kraljica Elizabeta II. zbog ostanka na imanju u Škotskoj suočavala se s brojnim kritikama jer se tada u Londonu izražavala javna žalost zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Ledi Di. Princ Vilijam tada je imao 15 godina, a princ Hari 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.