Kondom sa zubima štiti od silovatelja?

Izvor: B92, 22.Jun.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kondom sa zubima štiti od silovatelja?

Južnoafrička doktorka osmislila je "zubati" kondom za žene koji služi za zaštitu od silovanja. O njenom izumu se priča već nekoliko godina, a sada se taj kondom zaista i našao u upotrebi.

Sonnet Ehlers je na ideju o stvaranju "zubatog" kondoma došla još pre 20 godina kada je upoznala jednu žrtvu silovanja.

"Obećala sam joj da ću jednoga dana učiniti nešto kako bih pomogla osobama koje su pretrpele takvo nešto i to sam i učinila", kazala je Ehlersova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kondom nazvan "Rape-aXe" sa unutrašnje strane ima zube poput ribljih, koji prilikom pentracije jednostavno "zagrizu" neželjeni penis.

Konodom s penisa može ukloniti jedino lekar, a Ehlersova se nada da će na taj način i vlastima biti lakše da uhapse silovatelje.

"Kada kondom "zagrize” penis to jako boli. Osoba ne može da mokri niti hoda. Ukoliko pokuša da ga ukloni, "zubi" na kondomu će zagristi još jače", istakla je doktorka.

Već 30.000 ovakvih ženskih kondoma distribuirano je u gradove Južne Afrike tokom Svetskog prvenstva.

Lekarka tvrdi kako je kondom posve siguran i iako je njegov "ugriz" jako bolan ne postoji opasnost od komplikacija.

"Idealno bi bilo kada bi žene pri odlasku na sastanak naslepo nosile ovaj kondom ili kada odlaze na neka mesta koja baš i nisu sigurna", naglasila je Ehlersova, dodajući kako se nada da će njen izum biti od velike koristi svim ženama.

"Zubati" kondom trenutno se dodatno testira tako da je pušten u prodaju u ograničenim količinama, a nakon test faze biće dostupan široj javnosti po ceni od blizu dva evra.

Izvor: Sarajevo-x

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.