Konačno razrešena misterija Talijevog čudovišta iz davnina

Izvor: B92, 18.Mar.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno razrešena misterija Talijevog čudovišta iz davnina

Pre više od pola veka Fransis Tali pronašao je “čudovište” koje ne pripada nijednoj poznatoj klasi stvorenja. Naučnici se nadaju da su sada konačno razotkrili njegovu misteriju.

Ovo čudnovato stvorenje koje je živelo pre oko 308 miliona godina konačno je našlo mesto: ono je kičmenjak, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu “Nature”.

To je veliki korak za takozvano Talijevo čudovište, koje je naučnik pronašao u slojevima tla u blizini Čikaga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1955.

Ova životinja sa telom u obliku torpeda i očima ajkule čekićare, dugo je bilo kategorizovano kao “problematica”, što je klasa u koju spadaju sva druga istrebljena stvorenja koja se ne uklapaju u postojeću klasifikaciju.

Neki su spekulisali da se Tulimonstrum gregarium, kako mu glasi puno ime, hranio insektima i krabama.

“Ako stavite u kutiju crva, mekušca, glavonošca i ribu, pa je promućkate, rezultat je Talijevo čudovište”, našalio se jedan paleontolog.

Međutim, ispostavilo se da je pripadalo klasi paklara, “podvodnih krvopija”.

Koristeći poseban rendgenski uređaj, naučnici su otkrili da je deo njegovog tela za koji su mislili da je crevo, zapravo notohord, ili “primitivna kičma”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.