Kompjuter ima svako drugo, a internet svako treće domaćinstvo

Izvor: S media, 03.Dec.2010, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuter ima svako drugo, a internet svako treće domaćinstvo

U Srbiji danas kompjuter ima svako drugo domaćinstvo, a svako treće ima i Internet priključak. Do kraja ove školske godine svaka škola imaće računarski kabinet.

Povodom pola veka od proizvodnje prvog digitalnog računara "Cer 10" u Srbiji, Institut "Mihajlo Pupin", Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Društvo za informatiku Srbije organizovali su skup "Pedeset godina digitalnog računarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Srbiji".

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić istakla je da Srbiji predstoji veliki posao kako bi ponovo zauzela značajno mesto, izgudbljeno devedesetih godina prošlog veka u infomacionim tehnologijama. Ona je naglasila da nam je pri tome najznačajnija Evropska unija koja je prepoznala sektor informacionih tehnologija kao jedan od najvažnijih za razvoj privrede i društva u celini.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokrenulo je projekat "Digitalna škola", koji će biti realizovan do juna naredne godine kada će svaka obrazovna ustanova u Srbiji imati računarski kabinet.

Direktor Instituta "Mihajlo Pupin" Vladan Batanović i predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković podsetili su na istoriju razvoja proizvodnje računara kao i njihovo korišćenje.

Marković je naveo da je po podacima u Srbiji, pre 15 godina bilo oko 200.000 personalnih računara, a da ih danas ima oko 2,8 miliona.

Batanović i Marković saglasili su se i da je u proizvodnji računara izgubljen značajan korak sa svetski trendovima u toj oblasti, ali da je u proteklih pet decenija utrađeno mnogo, mada je moglo i više.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.