Kolumnistkinja otpuštena zbog rasističke šale o bebi Megan Markl

Izvor: B92, 09.Jun.2021, 16:19

Kolumnistkinja otpuštena zbog rasističke "šale" o bebi Megan Markl

Kolumnistkinja britanskog Telegrafa Džuli Burčil kaže da je otpuštena nakon rasističkog tvita o drugom detetu Megan Markl i princa Harija, Lilibet Dajani.

Burčil je na Tviteru objavila niz uvredljivih komentara nakon što je obelodanjeno ime bebe rođene u petak u Kaliforniji.

Novinarka kaže da je dobila otkaz nakon rasprave oko imena bebe s istaknutom britanskom advokaticom Džoanom Toš. Sve je započelo kad je Burčil napisala kako je biranje imena bilo "propuštena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilika" za vojvotkinju i vojvodu od Saseksa.

Čini se da su na dvoru poslednji saznali

Rekla je kako je trebalo da nazovu bebu Džordžina Flojdina, referišući se na Džordža Flojda, Afroamerikanca kog je prošle godine ubio policajac tako što mu je nogom na vratu prekinuo protok vazduha.

Pirs Morgan je konačno ućutao

U odgovoru na izvorni tvit advokatica je napisala: "Nema Dorije? Crna imena nisu bitna?" Referisala se na majku Megan Markl, Doriju. Burčil se nadalje našalila kako se nadala imenu Dorija Opra. "Dopra?" odgovorila je advokatica.

Stotine ljudi odmah su kritikovale njihovu razmenu, a Toš se izvinila pre nego što je obrisala profil. Njihov razgovor mnogi su opisali kao odvratni rasizam, a navodno je advokatska firma suspendovala Toš.

"Ne bih verovao Megan Markl ni da mi čita vremensku prognozu"

No kolumnistkinja iz Brajtona nije se izvinila za svoje tvitove. Napisala je samo da je dobila otkaz u Telegrafu nakon pet godina. Dodala je kako su je ionako ograničavali u kolumnama.

Pirs Morgan se ipak pokajao

Telegraf nije komentarisao otpušanje ali je saopštio da nisu odgovorni za ono što je njihova sad već bivša saradnica napisala na Tviteru.

Međutim, ovo nije prvi rasistički "ispad" ove novinarke - naime pre samo dva meseca Burčil je vodila dvonedeljnu kampanju na Tviteru prepunu rasizma protiv novinarke Eš Sarkar, nazvavši je "ljubiteljkom pedofila" i islamistkinjom. Osim toga, vređala ju je na polnoj osnovi, i niz seksitičkih komentara odnosio se na Sarkarin izgled i seksualni život. Ali, za to se izvinila u pismu od 600 reči, i ponudila je da plati odštetu za naneti duševni bol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.