Koliko se mudraca poklonilo Hristu?

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko se mudraca poklonilo Hristu?

Tri mudraca su među najprepoznatljivijim simbolima Božića i deo ikonografije vezane za scene Hristovog rođenja vekovima unazad. Međutim, nedavno otkriveni dokument nagoveštava da su u Vitlejem stigli u znatno većem broju.

Prema interpretaciji Jevanđelja po Mateji, tri mudraca (maga ili sveta kralja) došli su sa Istoka na poklonjenje malom Isusu, prateći Vitlejemsku zvezdu, i doneli kao darove mirtu, zlato i tamjan.

Ako se ispostavi da je interpretacija jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drevnog doumenta tačna, biće da ih je bilo mnogo više od trojice.

Jedan rukopis iz 8. vekapo prvi put je preveden na engleski i baca sasvim novo svetlo na priču o Rođenju.

„Otkrovenje mag” opisuje kako je, zapravo, bila reč o preko deset mudraca koji su došli iz daleka, najverovatnije iz Kine.

Magi je bio termin, korišćen najkasnije od 4. veka pre n.e, za drevne astronome koji su mogli da čitaju i upravljaju sudbinom predskazanom na nebu.

Rukopis otkriva i da je čuvena zvezda koju su mudraci pratili bio sam Isus.

Brent Landau, profesor religijskih studija na Univerzitetu u Oklahomi, proveo je sedam godina prevodeći tekst iz 8. veka sa sirijskog na engleski.

Ovaj dokument Vatikan je 250 godina držao u svom posedu a veruje se da je priča prvi put ispričana krajem 2. ili počektom 3. veka, verovatno samo 100 godina nakon što je Mateja napisao svoje jevanđelje - jedino u kome se spominje scena sa mudracima.

Mateja nikad nije spomenuo njihov broj, a zbog tri vrste poklona smatralo se da je reč o trojici. Prema novom prevodu, međutim, moglo je da se radi i o većoj grupi.

Autori "Otkrovenja mag" najverovatnije su potomci mudraca, jer su u dokumentu detaljno opisani njihovi rituali i molitve. Prof. Landau veruje bi mogla biti reč o sekti koju su identifikovali sa misticima.

Priča kaže kako su magi potomci Adamovog trećeg sina Sita. Došli su iz polumitskog mesta zvanog Šir, koje se nalazi na istočnoj ivici sveta - današnje Kine.

„Priča kaže da je Sit pokrenuo proročanstvo da će se u jednom trenutku pojaviti zvezda koja će označiti rođenje Boga u ljudskom obličju”, kaže prof. Landau.

„Magi su čekali hiljade godina, prenoseći ovo proročanstvo s kolena na koleno, a onda se zvezda zaista pojavila. Ona se transformisala u malo svetleće ljudsko biće koji je bio sam Hrist u predljuskoj, nebeskoj formi.

Isus i Vitlejemska zvezda bili su jedno te isto jer Isus je sebe mogao da preobrati u bilo šta.

Zvezda ih je odvela u Vitlejem i pećinu gde se Isus pretvorio u ljudsku bebu, poručivši magima da odu u svet i propovedaju Jevanđelje.

Iako u dokumentu piše da su mudraci doneli darove Isusu, zanimljivo je da se ne navodi da je reč o danas opšteprihvaćenim zlatu, tamjanu i mirti".

Premda kaže da ne zna ko je napisao tekst, prof. Landau dodaje: „Neko je bio očigledno fasniciran mudracima pa je napisao ovako obimno delo iz svoje perskpetive".

„Otkrovenje mag" je deo apokrifnih hrićanskih spisa i napisano je na sirijskom, jeziku kojim su govorili hrišćani iz današnje Sirije, Iraka i Irana.

„Ima mnogo detalja o čudnim ritualima, molitvi i zavetu ćutanja. Postoji opis svete planine i pročišćenja na svetm izvoru. Niko ne zna odakle je Mateja preuzeo ovu priču, tako da je, osim njegovog Jevanđelja, ovo najbliože što smo se približili drvenim mudracima”, kaže prof. Landau.

Što se samog teksta tiče, malo je poznato njegovo poreklo. Nejasno je ko ga je napisao i kada, iako akademici smatraju da je reč o rukopisu iz 8. veka napisanog prema originalnoj priči iz 2. ili 3. stoleća.

Nije poznato gde se rukopis nalazio čitav milenijum, sve dok ga jedan kolekcionar iz 18. veka nije slučajno primetio u nekom turskom manastiru. On je dokument, napisan na finom pergamentu, potom preneo u Vatikansku biblioteku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.