Koliko se može voleti Amerika?

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko se može voleti Amerika?

Jedan par iz Sijetla ostavio je gotovo 850.000 dolara američkoj vladi u znak zahvalnosti prema zemlji koja ih je prihvatila.

Foto: Pictures of Money / Flickr.com

Piter Petrasek koji je pobegao iz Čehoslovačke za vreme Drugog svetskog rata i njegova supruga Džoen naznačili su u testamentu da će sav novac ostaviti državi.

Par nije imao dece, a želeo je da se oduži SAD zato što im je ta zemlja omogućila da žive srećan život, izjavio je Piter Vin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << advokat koji je pomogao da se sredstva prebace na račun Ministarstva finansija.

“Mislim da su Petrasekovi bili vrlo zahvalni svojoj drugoj domovini”, rekao je Vin. “Želeli su da pokažu koliko im znači to što im je omogućeno da postanu američki državljani”.

Piter, inženjer u lokalnoj čeličani, preminuo je 2012. u 85. godini. Džoen, koja je bila poreklom iz Irske, umrla je nekoliko godina kasnije od raka dojke u 79. godini.

Par se upoznao u Kanadi, a potom trajno nastanio u Sijetlu.

Inače, par je pre nekoliko godina otputovao u Čehoslovačku, kako bi proverili da li je iko od Petrasekovih preživeo Drugi svetski rat, ali se ispostavilo da nema živih srodnika. Iako je Džoen imala nekih rođaka u Irskoj, par je odlučio da sve što ima ostavi Americi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.