Koliko poznajete Kamasutru?

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko poznajete Kamasutru?

Kada je reč o ljubavi kao umetnosti svi smo čuli za Kamasutru. U stvari smatra se da je to vodič kroz seksualne poze koje mogu da urade samo profesionalci. Međutim Kamasutra je mnogo više od toga.

Kamasutra je drevni indijsko-hindu spis i smatra se Biblijom sanskritske literature kada je reč o seksu, seksualnom ponašanju i emotivnom i seksualnom ispunjenju.

Međutim teško je tačno utvrditi odakle potiču tekstovi iz Kamasutre.

Iako se ne može precizno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrditi, veruje se da Kamasutra potiče iz hinduizma koji ima korene u vedskom dobu.

Hinduizam se fokusira na verovanje i filozofiju svakodnevne moralnosti i veruje se da su ga razvile Vede između 3500 – 3000. p.n.e. Kako bi postigli ispunjenje u ljudskom životu Hindusi su ustanovili 4 cilja ljudskog postojanja i razvili su različite načine za njihovo ostvarivanje.

1. Dharma – pravednost u duhu i ritualu

2. Artha – materijalno bogatstvo

3. Kama – erotsko i senzualno zadovoljstvo

4. Moshka – sloboda ili oslobađanje od ciklusa ponovnog rađanja/smrti

Naravno, Kamasutra se koncentriše na ideju "Kame” ili zadovoljstva. Veruje se da knjiga potiče iz VIII veka p.n.e. i da je deo većeg dele pod nazivom Kama Shastra.

Po predanju sama Kamasutra delo je Nandija, poznatog bika koji je pripadao bogu Šivi. Nandi je navodno video Šivu i njegovu ženu kako vode ljubav i odlučio da zapiše svoja opažanja za dobrobit celog čovečanstva.

Kamasutra je tokom vekova dopisivana mnogo puta, da bi je na kraju završio Vatsijana, hindu filozof, koji je tvrdio da je njegov rad skup njegovih pređašnjih radova, iako se ne može utvrditi iz kog perioda su njegovi spisi.

Kamasutra, kakvu je znamo danas prevedena je na engleski i objavljena 1883. godine. To je učinio britanski orijentalista ser Ričard Barton koji je kao autora knjige naveo Vatsijanu.

Danas je Kamasutra zahvaljujući internetu skoro svima poznata i mnogi isprobavaju seksualne poze iz knjige.

Međutim ona nije samo seksualni spis već mnogo više. To je skup jakih priča o filozofiji i verovanju u brak, o životu, zadovoljstvu i fizičkoj harmoniji. Setite se toga kad sledeći put buete upražnjavali pozu iz ove knjige.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko poznajete Kamasutru?

Izvor: medio.rs, 06.Mar.2012

Kada je reč o ljubavi kao umetnosti svi smo čuli za Kamasutru. U stvari smatra se da je to vodič kroz seksualne poze koje mogu da urade samo profesionalci. Međutim Kamasutra je mnogo više od toga.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.