Koliko je bio moćan računar koji nas je odveo na Mesec?

Izvor: B92, 20.Jul.2013, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je bio moćan računar koji nas je odveo na Mesec?

Prošlo je više od četrdeset godina od sletanja misije Apolo 11 na Mesec i ne možemo a da se ne zapitamo – koliko je bio moćan kompjuter koji nas je odveo tamo?

Kada je IBM-ov PC XT predstavljen 1981. godine, najslabija konfiguracija imala je 8 puta više memorije neko kompjuter za navođenje koji je korišćen za Apolo misiju – 16k naspram 2k.

PC XT je radio na neverovatnoj brzini od 4.077MHz – to je 0.004077GHz. Apolov kompjuter bio je poput puža u poređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa ovim – 1.024MHz.

Bez obzira na sve, očigledno da je po današnjim standardima u pitanju bio prilično arhaičan kompjuter. Kompjuter koji nas je doveo na Mesec bio je skoro duplo slabiji od IBM-ovog kompjutera koji se pojavio deset godina kasnije.

Postavlja se pitanje, šta je bilo toliko fascinantno sa Apolo kompjuterom za navođenje?

Impresivan deo nije toliko vezan za hardver koliko za softver koji ga je eksploatisao.

Operativni sistem Apolo kompjutera mogao je da radi na 8 zadataka u isto vreme. U pitanju je zaista podvig za to vreme i nešto što danas uzimamo zdravo za gotovo.

Međutim, ovaj multitasking nije onakav kakvim ga danas zamišljamo. Današnji operativni sistemi kontrolišu obavljanje zadataka i u stanju su da zaustave bilo koji program u bilo kom trenutku i da svoju snagu prebace na drugi zadatak.

Apolov kompjuter za navođenje samo je povremeno bio u stanju da prebacuje snagu sa zadatka na zadatak.

Svaki kompjuter takođe mora da poseduje i neku vrstu interfejsa, bilo da su u pitanju samo prekidači i svetla koja trepere ili nešto znatno kompleksnije.

Apolo kompjuter bio je znatno bliži prekidačima i svetlećim tačkicama. Komande su unošene u kombinaciji „glagol-imenica“, a potom je sve to unošeno u formi brojeva. Kada slušate trake sa Apolo 11 misije, možete čuti kako se astronauti pozivaju na glagole i imenice u razgovoru sa kontrolom misije u Hjustonu.

Naravno, nijedan kompjuter ne bi bio kompletan bez poruka o greškama. Apolo kompjuter imao je i to, ali kada bi se greška pojavila, to bi značilo da je vreme da se oprostite sa životom.

Tokom misije posada je greškom ostavila radarski sistem uključenim, dok je ekipa zadužena za sletanje koristila drugi sistem kako bi utvrdila razdaljinu do Zemlje. Greške „1201“ i „1202“ su zasvetlele i napravile pravu pometnju u kontrolnoj sobi i u samom brodu. Greške su u osnovi značile da je kompjuter primao previše podataka da bi mogao da funkcioniše.

Pojedini izvori tvrde da je Nil Armstrong obraćao vrlo malo pažnje na elektronsku opremu prilikom sletanja i da je skoro ručno uspeo da spusti letelicu svega 6 kilometara od planirane mete.

I na samom kraju, šta bi bio program bez apdejta?

Posada Apolo 14 misije saznala je koliko je zapravo komplikovan njihov kompjuter kada su morali da unesu zakrpu u sistem tokom leta.

Kompjuter je greškom dobijao signale za prekid kada niko nije pritiskao dugme za prekid misije. Dok je letelica orbitirala oko Meseca, Nasini inženjeri smislili su zakrpu za memoriju (sav sistemski kod bio je smešten u memoriji koja je mogla samo da čita podatke i to nije moglo da se promeni bez fizičke zakrpe).

Ceo proces ubacivanja apdejta tokom leta trajao je otprilike 90 minuta.

Kada pomislimo na sve te neverovatne misije, i šta je sve bilo potrebno da se one ostvare, nikako ne smemo zaboraviti ni znoj, suze i krv koji su bili odgovorni za pravljenje i programiranje Apolo kompjutera.

Jednom prilikom, jedan od Nasinih inženjera izjavio je da su na samom početku razumeli svu kompleksnost računara za navođenje najverovatnije nikada ne bi počeli da rade na njemu pošto bi msatrali da je potrebna tehnologija bila znatno ispred tadašnjih mogućnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.