Koliko grickalice stvarno imaju kalorija

Izvor: B92, 23.Nov.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko grickalice stvarno imaju kalorija

Posetioci bioskopa koji odluče da se za vreme filma počaste srednjim pakovanjem kokica i nekim bezalkoholnim napitkom unose na taj način količinu kalorija koju sadrže tri Mekdonaldsova hamburgera, sa još dvanaest kašičica putera odozgo, pokazala je nova američka studija.

Srednje pakovanje kokica i i bezalkoholno piće imaju 1.160 kalorija, a sadrže i 60 grama štetnih zasićenih masnih kiselina, što je količina koja se normalno konzumira tokom tri dana, saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američki Centar za nauku u javnom interesu (CSPI), koji je naručio laboratorijsku analizu grickalica koje se jedu u domaćim bioskopima.

Taj nivo zasićenih masnoća ravan je onom iz paklice putera, a kalorije odgovaraju dvema paklicama putera, objašnjava Džejn Harli, nutricionista CSPI-a.

Čak i mala porcija kokica, koju podele dve osobe, dovoljna je da se namiri dnevna doza zasićenih masti - one vrste masnoća koje zakrečavaju arterije i dovode se u vezu sa srčanim bolestima.

Svaka kašika "puterastog" preliva preko kokica dodaje im još 130 kalorija.

"Tražiti i preliv je kao da tražite da vam sipaju ulje na pomfrit", napomenula je Džejn Harli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.