Koliko Srbi rade, a koliko lenčare?

Izvor: B92, 29.Nov.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko Srbi rade, a koliko lenčare?

Svakom od nas dan traje 24 sata, ali ih ne koristimo svi isto.

Kako stanovnici Srbije raspolažu svojim vremenom i čemu posvećuju najveći deo dana bila je tema dva anketna istraživanja koja je Republički zavod za statistiku sproveo na teritoriji Republike.

Publikacija „Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine” nastala je na osnovu podataka dobijenih u periodu od 15. februara 2010. do kraja februara 2011. godine, a druga "Sezonsko istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o korišćenju vremena", sprovedeno je tokom četiri meseca 2015. godine, i to u februaru, maju, avgustu i novembru mesecu.

Vrednost ovako dobijenih podataka je potencijalno velika jer nudi sliku o tome kako stanovnici Srbije provode svoje vreme, ilustrujući aktivnosti koje određena grupa ljudi sprovodi, kada i koliko dugo.

Da bi se dobili podaci o korišćenju vremena, ispitanici su vodili dnevnik, a zbog lakšeg pedstavljanja podataka, aktivnosti su podeljene u šest glavnih grupa: plaćeni posao, neplaćeni posao, učenje, lične potrebe, slobodno vreme i ostale aktivnosti koje obuhvataju neodređene aktivnosti i putovanja.

Stanovnici Srbije stariji od 15 godina u proseku dnevno provedu u nekoj vrsti rada skoro sedam sati (od toga skoro tri sata na plaćenom radu i tri i po sata na neplaćenom radu), malo manje od pola sata u učenju, najveći deo dana u ličnim potrebama (10 i po sati), a vreme koje je preostalo možemo nazvati slobodnim vremenom i u njemu provodimo šest i po sati.

Istraživanje je, nažalost, potvrdilo stereotipe koji važe na ovim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci.

Kada govorimo samo o plaćenom poslu, muškarci su u proseku skoro duplo više angažovani od žena na tim poslovima, odnosno tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minute. Potpuno je druga slika kada govorimo o neplaćenom poslu jer žene dvostruko više rade u kući od muškaraca. Četiri sata i 36 minuta prema dva sata i pet minuta.

Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje rade te poslove postaje druga smena. U neplaćenim poslovima žene u proseku provedu više od četiri i po sati dnevno, a muškarci malo više od dva sata, što znači da žene dvostruko duže vremena provode na ovim aktivnostima.

Tako žene, u proseku, ukupno rade nepunih sedam sati, a muškarci skoro šest sati, s tim što žene više od dve trećine vremena provode u neplaćenim poslovima, a muškarci u plaćenim poslovima. Ako uporedimo podatke iz 2010. i 2015. godine, za ovih pet godina došlo je do promena u raspodeli vremena tokom dana na ovih šest aktivnosti i kod žena, i kod muškaraca.

Interesantno je da se i kod žena i kod muškaraca vreme provedeno na plaćenom poslu održalo skoro na istom nivou kao pre pet godina. Ali, u proseku, neplaćeni rad blago je smanjen kod oba pola.

Najveće promene su kod aktivnosti koje se odnose na lične potrebe i na slobodno vreme. I žene i muškarci su u 2015. godini, u proseku, preko 30 minuta kraće vremena provodili u aktivnostima ličnih potreba, kao što su spavanje, konzumiranje hrane, lična higijena itd., nego pet godina ranije. Razlika u vremenu „nadoknađena“ je u korist aktivnosti koje se odnose na slobodno vreme. Što se tiče tzv. ostalih aktivnosti, razlike između 2010. i 2015. u provedenom vremenu su zanemarljive.

Prosečno vreme provedeno u određenoj aktivnosti odnosi se na sva anketirana lica. Računa se tako što se ukupno vreme provedeno u određenoj aktivnosti podeli s brojem svih anketiranih lica.

Glavne grupe aktivnosti su: Plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje do i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao. Neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima i dr.

Učenje se odnosi na vreme provedeno u nastavi u školi ili fakultetu, radu na domaćim zadacima, učenju stranog jezika ili vožnje, putovanju i ostale aktivnosti u vezi sa učenjem. Lične potrebe uključuju vreme provedeno u spavanju, jelu i piću, kupanju, oblačenju, ali i u dremanju, ležanju u krevetu zbog bolesti i druge lične aktivnosti.

Slobodno vreme je vreme provedeno u druženju sa porodicom ili prijateljima, u zabavi, kulturi ili sportu, gledanju TV programa, odmaranju ili lenčarenju, u čitanju knjiga ili novina, radu ili igri na kompjuteru, kao i putovanja u vezi sa ovim. Ostale aktivnosti su aktivnosti koje se odnose na neodređene aktivnosti i putovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.