Kokteli za dame

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kokteli za dame

Svet žestokih pića nije više rezervisan samo za muškarce. Postoje lagane sveže mešavine pića egzotičnih ukusa koji su kao stvoreni za nežniji pol.

Foto: Alkemia

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"


Cosmopolitan

Klasičan

U šejkeru energično izmešajte 5 cl votke, 2 cl triple seca (liker s ukusom pomorandže), 2 cl soka od limete i 2,5 cl soka od borovnica, sa ledom. Procedite u ohlađenu čašu za martini. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrasite koricom pomorandže.

S jagodom

U visoku staklenu čašu sipajte 2 kašike blendiranih jagoda, 3,5 cl votke s ukusom citrusa, 2,5 cl pića Cointreau i 1,5 cl soka od limete. Dobro promešajte i izlijte u ohlađenu čašu za martini. Ukrasite polovinom jagode i poslužite.

Royale

U šejkeru sa ledom izmešajte 3,5 cl votke s ukusom limuna, 1,5 cl pića Cointreau, 1,5 cl soka od limete i 5 cl soka od borovnice. Procedite u ohlađenu čašu za martini. Držite kašiku par milimetara od površine pića, pa u pripremljeni koktel lagano ulivajte šampanjac tako da se sliva niz zidove čaše, pomažući se kašikom. Tako će šampanjac ostati na površini koktela. Ukrasite koricom limete.

Black & White (after dinner)

S ledom u šejkeru izmešajte 4 cl espreso ili jake instant kafe, 1 cl džina, 1 cl amareto likera i 2 cl drambuija. Procedite u dobro ohlađenu čašu za martini. Dopunite kašikom slatke pavlake koju ste malo izmutili u drugom sudu (mora i dalje da ostane tečna), pa pospite cimetom. Ukrasite koktel fizalisom (u supermarketima) vezanim za štapić cimeta, a poslužite nakon večere.

Sweet Flowers (long drink)

S ledom u šejkeru izmiksajte 6 cl soka od banane, 6 cl soka od limete, 3 cl likera Blue Curaao, 1 cl ruma s ukusom kokosa (tipa Malibu) i 4 cl votke. Prespite u visoku čašu punu leda, ukrasite grančicom ribizli i žutim laticama ruže, pa poslužite. Za efektnu prezentaciju ovog long drinka (termin koji se koristi za opis koktela koji sadrži voće i/ili gazirana pića), možete ga poslužiti u polovini svežeg kokosa. 24

Tramonto (after dinner)

U šejkeru istucajte bobice sa 1 grančice ribizli sa 1 cl soka od limete i 2 kašičice smeđeg šećera rastvorenog u 1 cl tople vode. Dodajte led, 3 cl votke s ukusom dinje, 2 cl crvenog martinija i 2 cl soka od crvenog grejpfruta. Izmiksajte i procedite u čašu za martini, sa sve ledom. Ukrasite spiralno isečenom koricom limete i kriškom egzotičnog voća po izboru. Poslužite nakon večere.

Annalisa (sparkling)

U blender sipajte 2 cl likera s ukusom breskve, 1 cl sirupa od zelene ili obične banane tipa Monin, 3 cl soka od limete i 6 kašika proceđene pulpe marakuje. Izblendirajte, prespite u čašu za šampanjac i dopunite sa 6 cl penušavog belog vina. Ukrasite koktel štapićem. Penušavi kokteli se mogu služiti u bilo koje doba dana.

Happiness (long drink)

U šejkeru izmiksajte 3,5 dl votke s ukusom jagode, 1 cl sirupa za sok od pomorandže, 2 cl kamparija, 5 cl soka od pomorandže i 3,5 cl soka od jabuke. Prespite u dobro ohlađenu visoku čašu, dopunite sa 4 cl muskatnog vina i nežno izmešajte kašikom. Ukrasite listovima pomorandže ili mandarine i poslužite.

ASC (after dinner)

Izmešajte 3 cl votke, 1 cl sirupa za sok od pomorandže, 1,5 cl likera s ukusom breskve, 0,8 cl sirupa zelene ili obične banane tipa Monin, 1,2 cl soka od limuna i 1 kašičicu smeđeg šećera razmućenog u 1 cl tople vode u šejkeru. Prelijte u dobro ohlađenu čašu za martini i ukrasite kriškom zelene jabuke. Poslužite nakon večere.

Stadio (pre dinner)

U šejkeru izmiksajte 3,5 cl votke sa 1 cl martinija i 3 cl kamparija. Prespite u čašu za viski sa ledom i dopunite pivom od đumbira. Ukrasite s pola kriške pomorandže i kriškom limuna. Ovaj koktel se može piti u svako doba dana.

Number X (pre dinner)

U šejkeru izmešajte 2,5 cl votke, 2,5 cl votke s ukusom šumskog voća, 1,5 cl soka od pomorandže i 0,5 cl sirupa za sok od višnje. Procedite u ohlađenu čašu za martini. Ukrasite physalisom i koktel štapićem. Ovaj koktel je aperitiv, ali se može služiti u bilo koje doba dana jer ne sadrži mnogo alkohola. SALE

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.