Koja boja će se nositi sledeće godine?

Izvor: B92, 09.Dec.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja boja će se nositi sledeće godine?

Tmurno sivo vreme kakvo se obično očekuje zimi obojite lepom nijansom svetlo crveno-ružičaste boje, koja će sledeće godine biti pravi hit.

Nijansa koja je dobila ime po engleskom nazivu biljke "orlovi nokti" (Honeysuckle) izabrana je za boju 2011. godine od strane Panton instituta za boje koji postavlja standarde u svetu mode.

Crvenkasto-roze nijansa zagreva vaša čula i pokreće vas, smatraju stručnjaci. Mnogo je živahnija od tirkizne koja je proglašena za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boju 2010.

"Tirkizna je trebalo da ima umirujući efekat na javnost, posle velikih ekonomskih izazova, ali sada je vreme za neku jaču boju", smatra Letris Ajsman generalni direktor Panton instituta.

Ovaj institut proučava trendove u dizajnu, proizvodnji, trgovini, ali i javnom mnjenju, pre nego što napravi predviđanja za narednu godinu. Po mišljenju stručnjaka, boja "orlovih noktiju" evocira sladak ukus, sećanja na srećno detinjstvo ili zvuk kolibrija. Ona pruža dašak nostalgije, ali to ne umanjuje njenu energetsku moć. (Ne treba da vas zbuni to što se "orlovi nokti" mogu naći i u žutoj i beloj boji.)

Dizajner Džejms Miška je veliki ljubitelj ove nijanse. "Za nas je veoma važno da komade garderobe u ovoj boji lansiramo u proleće. To je veoma snažna boja, ali dobro pristaje uz sve tipove kože", smatra Miška i dodaje da smatra da je nosiva i u raznim uzrastima i stilovima.

Može se nositi svakodnevno, ali i u posebnim prilikama i nije ograničena na proleće i leto. Najbolje je da je kombinujete sa belom bojom, dok se sa crnom ne slaže najbolje.

Ona je komplementarna plavoj, zelenoj i narandžastoj, pa će takve kombinacije boja biti hit i u opremanju stana ili kuće. Uklapa se uz drveni nameštaj, dezene na posteljini, ali i na posuđu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.