Ko je bio princ Filip? Žena mu je kraljica, ali on nije bio kralj

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 14:24

Ko je bio princ Filip? Žena mu je kraljica, ali on nije bio kralj

Vojvoda od Edinburga, suprug britanske kraljice Elizabete, preminuo je danas u 100. godini.

Princ Filip rođen je kao Filipos, princ Grčke i Danske, na kuhinjskom stolu na ostrvu Krf 10. juna 1921. kao jedini sin i poslednji od petoro dece princa Endrua Grčkog i Danskog i princeze Alise Batenberške. Imao je četiri starije sestre Margitu, Teodoru, Sesiliju i Sofiju. Kršten je bio u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Njegova baba po očevoj strani je bila grčka kraljica Olga.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kada je bio star 18 meseci, u drvenoj gajbi za prevoz pomorandži sa ostalim grčkim izbeglicama stigao je u Veliku Britaniju. Njegova porodica, koja je imala holandske i ruske korene, morala je pobeći iz Grčke, pošto je monarhija bila srušena, kada je njegov otac za dlaku izbegao smrt. Poslali su ga u internat u Nemačku i u Škotsku, a praznike je preživljavao kod rodbine.

Godine 1939. upoznao je tadašnju prestolonaslednicu Elizabetu, koja je imala 13 godina, mediji navode da su pre upoznavanja razmenjivali pisma. Govorilo se da je to bila ljubav na prvi pogled.

Kao mladu princezu očarao ju je kao kadet kraljevske mornarice. Godine 1940. otišao je u rat i protiv Nemaca se borio na Kritu i učestvovao u iskrcavanju saveznika na Siciliju, a akter je i predaje Japana u Tokijskom zalivu 1945. godine.

Brak kraljice Elizabete II i princa Filipa zaključen je 20. novembra 1947. u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a svadbena zvona za tada dvadesetšestogodišnjeg Filipa označila su kraj vojne karijere. Umesto da se penje u vojnoj hijerarhiji, postao je pratilac kraljice Elizabete II. Ovu dužnost obavljao je strpljivo decenijama, čime će ostati upisan u istoriji Britanije kao pratilac koji je najduže bio uz kraljicu.

Kraljevski par dobio je četvoro dece: Čarlsa 1948, 1950. Anu, Endrua 1960. i Edvarda 1964.

Kako je izgledao život kraljevskog para možete da vidite na fotografijama koje slede (kliknite na bilo koju fotografiju kako biste otvorili galeriju).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.