Ko i kako hrani svetske lidere?

Izvor: B92, 12.Avg.2012, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko i kako hrani svetske lidere?

U Kremlju ponovo domaći kuvar, porodica Obama jede sopstveno povrće. Za francuskog predsednika četiri decenije hranu sprema isti majstor.

Ruskom predsedniku i njegovim gostima hranu više ne priprema francuski kuvar, već je kutlaču preuzeo domaći, Vahtang Abušidi. Njemu je 26 godina i najmlađi je kuvar među svetskom elitom koja priprema hranu za predsednike vodećih država. I nedavni susret kuvara „velikih“ u Parizu i Berlinu pokazao je da i dalje neki veruju u priče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako u kuhinji u Kremlju oficiri KGB u kuvarskim uniformama dežuraju kao degustatori, ne bi li sprečili da neko otruje predsednika. Staljina nema već šest decenija, ali je ta fama ostala, iako su u predsedničkoj kuhinji počeli da rade i američki i francuski kuvari, čega nije bilo u vreme SSSR.

Na takve priče kuvari se samo smeju i kažu da su oni prvi degustatori. U Kremlju pored kuvara zaista postoji „sanitarni lekar“ koji se brine za čistoću i svežinu namirnica. Kuhinja mora da bude uredna i čista, pa je isključena svaka mogućnost trovanja.

Kad su lani predsednički kuvari bili u kuhinji u Kremlju, taj lekar se nije skrivao. Kuvar britanske kraljice kazao je da Rusi nisu jedini koji imaju takvog čoveka: kad im je Buš dolazio u goste, na večeru su došla dva američka agenta i nadgledala šta se i kako sprema. Svi kuvari se slažu da je zapravo najvažnije da namirnice budu sveže. Svi predsednički kuvari tvrde da su stalno pod stresom. Moraju da rade brzo i bez prava na grešku. Zato je u predsedničkim kuhinjama vojnička disciplina.

Vahtang Abušidi je i ranije bio u kuvarskom timu. Dosadašnji šef kuvara Žerom Rigo otišao je da radi u toplijim krajevima, na ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu. Za razliku od Kremlja, gde se skoro svaki predsednički mandat menjao kuvar, u mnogim drugim zemljama nije tako. Francuski kuvar Bernar Vosion ove godine slavi četiri decenije rada u Jelisejskoj palati, Fransoa Oland je njegov šesti predsednik.

Kristeta Komerford kuvala je Klintonu, zatim Bušu, a sada Obami. Ona priča da je Mišel Obama posadila oko Bele kuće svoj mali vrt, pa predsednikova porodica jede isključivo svoje povrće bez hemikalija.

Svi kuvari se dogovaraju s predsednicima - na početku mandata saznaju šta vole, a šta ne jedu.

Predsednik Rusije je sportista, svakog dana pliva i nema problema s kilažom pa može da jede šta poželi. Za doručak Putin, kao i mnogi Rusi, jede razne kaše od žitarica, mladi sir koji Rusi zovu tvorog, kao i med. Za ručak jede meso ili ribu, a voli i slatkiše, posebno sladoled. Kuvar Vahtang kaže da Putin više voli rusku kuhinju, dok sadašnji premijer Medvedev daje prednost evropskoj.

„Novosti“ su već pisale da je Putin u prethodnom predsedničkom mandatu insistirao da se poveća količina hrane koja se nudi gostima na prijemima. Njemu se ne sviđa ona zapadna restoranska estetika gde je na ogromnom tanjiru mali komadić mesa sa nekim prelivom. Goste treba nahraniti, rekao je Putin. Kuvari u Kremlju i gostima nude rusku kuhinju, ali u evropskom stilu, pa im boršč predstavljaju kao krem-supu od cvekle.

Kuvari vode računa o tome šta gost ne jede, kao i o njegovoj veri. Takve informacije na vreme dobiju od protokola.

Ne kriju kuvari zašto retko pričaju novinarima šta vole da jedu predsednici. To je lepo objasnio kuvar francuskih predsednika Vosion. Jedan francuski list je napisao da je Žak Širak voleo da jede teleću glavu. Posle toga, u svakom selu ili gradu domaćini su ga gostili - telećom glavom. Mora da mu se smučilo...

Donedavni francuski predsednik Nikola Sarkozi mnogo je voleo čokoladu, Buš je mrzeo brokoli, a Fransoa Oland ne voli artičoke.

Šta voli da jede Putin? Bivši glavni kuvar u Kremlju Mihail Žukov je još pre osam godina kazao da je on pristalica domaće, ruske hrane i sladoleda. „Šef“ se pohvalio da se Putinu posebno dopala pečena ćurka „Mona Liza“, kao i riba s pečurkama „Stjenka Razin“.

Američki kuvar Majkl Tompson, koji je radio u predsedničkoj rezidenciji „Bočarov Ručej“ u Sočiju ispričao je 2007. da su mu po dolasku na posao kazali da Putin od mesa posebno voli jagnjetinu, ali da takođe rado jede ribu, a od povrća marinirane krastavce. Alkohol retko pije. Na prijemima popije čašu vina, ili, ako je s veteranima, onda votku. S prijateljima najradije popije kriglu piva.

Na dačama ruskog predsednika i premijera u Podmoskovlju njihovim suprugama u pripremi hrane pomažu kuvarice. Namernice dovoze sa državnih poljoprivrednih dobara. Putin ima dve ćerke, pa supruga Ljudmila kada se okupi porodica rado kuva neko od omiljenih jela ruske kuhinje ili kolače.

Supruga premijera Svetlana Medvedeva voli da sprema za sina Ilju, koji će na jesen biti brucoš na pravnom fakultetu u Moskvi. Medvedev je, inače, ispričao da za novu godinu njegova supruga sprema tradicionalne ruske salate.

Za rođendane supruge odmaraju, jer i Putin i Medvedev goste zovu u restoran. Za razliku od nas, koji slavimo uglavnom dečje rođendane, u Rusiji se i starijima redovno priprema slavlje. Tako i Putin svake godine pozove najbliže prijatelje. Iz inostranstva obavezno dođu Gerhard Šreder i Silvio Berluskoni.

U SRBIJI - JAGNJETINA

Kad prvi put Putin bude dolazio u Srbiju na poziv domaćina Tomislava Nikolića, naši kuvari bi mogli da gostu iz Moskve pripreme jagnjetinu, kakve po ukusu nema u Rusiji. Naše meso je ukusnije, što lako primete svi Rusi koji dođu u Srbiju i na Balkan. S druge strane, Rusi imaju daleko bolji izbor ribe.Kad su lani predsednički kuvari bili u kuhinji u Kremlju, taj lekar se nije skrivao. Kuvar britanske kraljice kazao je da Rusi nisu jedini koji imaju takvog čoveka: kad im je Buš dolazio u goste, na večeru su došla dva američka agenta i nadgledala šta se i kako sprema. Svi kuvari se slažu da je zapravo najvažnije da namirnice budu sveže. Svi predsednički kuvari tvrde da su stalno pod stresom. Moraju da rade brzo i bez prava na grešku. Zato je u predsedničkim kuhinjama vojnička disciplina.

ODLAZE DA ZARADE

Putinovog novog kuvara Vahtanga u Kremlj je doveo bivši šef kuvara, Francuz Rigo. Talentovani „pripravnik“ imao je samo 20 godina i vrlo brzo je učio od Francuza. Zašto kuvari u Kremlju najčešće posle jednog mandata odlaze nije tajna: svi oni žele da taj status unovče, pa otvaraju restorane, a mamac za goste je to što su radili kao glavni kuvari u Kremlju. I neki od srpskih kuvara u Moskvi su se hvalili i reklamirali da su bili Titovi kuvari. I sadašnji mladi glavni kuvar Vahtang mašta da jednog dana otvori svoju malu pivaru, a hranu bi voleo da pravi od svog povrća i mesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.