Knjiga o najboljim ex-YU vinarijama

Izvor: B92, 23.Apr.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o najboljim ex-YU vinarijama

Tim magazina „Wine Style“ priredio je jedinstveni regionalni projekat – knjigu „Najbolje vinarije ex-Yu“.

Ova luksuzna publikacija se sastoji od priča o izabranim vinarijama, propraćenih sa gotovo 200 ekskluzivnih fotografija koje dočaravaju raznovrsni kolorit i specifičnosti vinskog sveta sa ovih prostora. Knjiga sadrži i intervjue sa vlasnicima vinarija i proizvođačima, kao i stručne opise najboljih vina.

U odnosu na prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdanje, u ovih pet godina primetan je ogroman pomak u smislu kvaliteta vina. Region bivše Jugoslavije karakteriše izuzetno široka lepeza stilova vina, što ga čini prilično atraktivnim. Takođe, sve veća pažnja poklanja se lokalnim sortama, što je u današnjim uslovima na globalnom tržištu veliki adut“, rekao je Milorad Cilić, jedan od najkompetentnijih enologa i autor stručnih opisa vina u knjizi.

Aleksandar Duković, urednik i jedan od autora, ističe: Publikacija „Najbolje vinarije ex-YU“ nije rezultat nikakve ideologije, politike ili emocija, već čiste logike i tržišnog pristupa. Činjenica je da mnogi proizvođači vina iz svake od ovih šest zemalja gravitiraju ka tržištima u okruženju i zato ovaj region možemo da posmatramo kao jedno zajedničko tržište. Ovaj projekat je naročito važan u smislu promocije prostora bivše Jugoslavije kao značajnog vinskog regiona u svetskim okvirima, a najlakši način da se svaka od ovih zemalja pozicionira kao ozbiljan igrač, jeste upravo zajednički nastup“.

Knjiga „Najbolje vinarije ex-YU“ predstavljena je ovog u petak, 17. aprila, u Supermarket Concept Store-u, u Beogradu, uz prisustvo brojnih vinara iz regiona, čije su vinarije predstavljene u knjizi, a među kojima su: Božidar Aleksandrović (vinarija Aleksandrović, Topola, Srbija), Mato Violić (Matuško vinarija, Pelješac, Hrvatska), Andro Tomić (Vinarija Tomić, Hvar, Hrvatska), Stojan Ščurek (Vinarija Ščurek, Goriška brda, Slovenija).

Knjiga je dostupna u svim Laguninim knjižarama, kao i u Supermarket Concept Store-u (Višnjićeva 10, Beograd).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.