Knežević: Asteroidi nam ne prete, barem u narednom veku

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: Asteroidi nam ne prete, barem u narednom veku

Asteroid prečnika 400 metara ustremio se ka našoj planeti i mogao bi udariti Zemlju snagom 2.500 atomskih bombi.

Nebesko telo, nazvano 2013 TV135, otkrili su nedavno Ukrajinci, istraživači Krimske astrofizičke opservatorije. A svetski eksperti ocenili su ovaj asteroid kao jedan od dva najopasnija impaktora koja su do sada uočili.

I premda je putanja asteroida još neprecizna, procene astronoma širom sveta govore da će nas i ovoga puta poslužiti sreća, pa će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas opasna nebeska gromada-promašiti. To kaže i dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije Beograd, koji je godinama i sam bio u međunarodnoj osmatračkoj organizaciji astronoma, zaduženih da uočavaju opasne asteroide, „Spejsgard”.

U slučaju da nas ovaj asteroid udari, mogao bi da ošteti 260 hiljada kvadratnih kilometara površine planete. U tom slučaju klima bi se promenila, a onda i biljni i životinjski svet. Naročito bi strašno bilo ako bi svemirska stena pogodila naseljenu teritoriju Zemlje. Ali, izgleda da do toga ipak neće doći.

Procenjuje se da će proći pored nas na nekih milion i po kilometara od naše orbite. Zbog toga je NASA proglasila ovaj asteroid kao „potencijalno opasan”. Pošto su asteroid otkrili ukrajinski naučnici, astronomi Rusije, Španije i Italije potvrdili su njegovo postojanje. Eksperti smatraju da će detaljnija saznanja o nebeskom telu moći da obelodane do 2024. godine, kada će se asteroid približiti Zemlji.

– Asteroid je 16. septembra prošao pored Zemlje na bezbednom rastojanju od 6,7 miliona kilometara, a prve procene njegove veličine kažu da zaista ima oko 400 metara u prečniku. Putanja je još neprecizna, pa se i procene verovatnoće sudara sa Zemljom menjaju u rasponu od 1/63000 do 1/48000, što znači da je verovatnoća da će nas promašiti nekih 99,998 odsto, u svakom slučaju vrlo mala. Blizu Zemlje, s tom malom mogućnošću sudara, očekuje se negde 2032, 2033. godine – navodi dr Knežević.

Knežević zaključuje da će to biti samo još jedan od oko 10.300 asteroida, otkrivenih do sada, od kojih nijedan ne predstavlja opasnost za Zemlju, bar ne u sledećih stotinu godina.

Međutim, nebeska tela u blizini naše planete, mogu biti nepredvidiva. I nikad se ne zna da li će neki od njih, ko zna zbog kakvih (nebeskih) okolnosti, krenuti ka nama...

Izvor: Politika.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Knežević: Asteroidi nam ne prete, barem u narednom veku

Izvor: B92, 24.Okt.2013

Asteroid prečnika 400 metara ustremio se ka našoj planeti i mogao bi udariti Zemlju snagom 2.500 atomskih bombi...Nebesko telo, nazvano 2013 TV135, otkrili su nedavno Ukrajinci, istraživači Krimske astrofizičke opservatorije. A svetski eksperti ocenili su ovaj asteroid kao jedan od dva najopasnija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.