Ključala reka u Peruu jedinstvena je u svetu (VIDEO)

Izvor: B92, 20.Feb.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključala reka u Peruu jedinstvena je u svetu (VIDEO)

Peruanci već vekovima s kolena na koleno prenose priču o reci u Amazoniji koja je toliko vrela, da može ubiti čoveka.

Legenda o ključaloj reci fascinirala je geologa Andresa Ruzoa od detinjstva, ali je tek kad je završio doktorat o geotermalnom potencijalu Perua, počeo da preispituje da li je ta reka uopšte stvarna.

Prema mišljenju stručnjaka s kojima je razgovarao, odgovor je bio “ne”. Naime, termalne reke postoje, ali se obično nalaze u blizini vulkana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pošto ih u Amazoniji nema, naučnici su bili ubeđeni da u narodnim verovanjima nema ni malo istine.

Međutim, Ruzo nije odustajao i na kraju je odlučio da sa majkom porazgovara o tome. Ona mu je rekla da je i sama bila na toj reci i da se sa svojom sestrom čak kupala u njoj.

Na posletku, tetka ga je odvela do reke.

“Kada sam video paru nad vodom, odmah sam zgrabio termometar. Prosečna temperatura vode bila je 86 stepeni Celzijusa”, rekao je on.

Najzanimljivije je to što što je reka 25 metara široka i duboka šest metara, a vrela je na 6,24 km svog toka. Najbliži vulkanski sistem, pritom, udaljen je 700 kilometara od nje, pa naučnici ne mogu ni da objasne tako visoku temperaturu.

U svakom slučaju, ona je jedinstvena na svetu.

Uz dozvolu lokalnog šamana, Ruzo je proveo pet godina proučavajući reku i njen ekosistem i nada se da će uskoro doći do odgovora. Jasno je da je deo ogromnog geotermalnog sistema, koji kao krvotok prožima Zemljinu koru u ovoj oblasti.

Iako reka ubija mnoge životinje, ponekad je moguće bezbedno se okupati u njenim vodama, kao što su to činile u detinjstvu njegove majka i tetka. To je izvodljivo u kišnoj sezoni, kada se voda rashladi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Reka koja "ključa" otkrivena u Peruu (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Feb.2016

Peruanci već vekovima s kolena na koleno prenose priču o reci u Amazoniji koja je toliko vrela, da može ubiti čoveka...Legenda o ključaloj reci fascinirala je geologa Andresa Ruzoa od detinjstva, ali je tek kad je završio doktorat o geotermalnom potencijalu Perua, počeo da preispituje da li je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.