Kineski zid duži nego što se mislilio

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski zid duži nego što se mislilio

Veliki kineski zid dva i po puta je duži nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je agencija Xinhua.

Kineska državna uprava za kulturno nasleđe (SACH) objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara.

SACH je pre pet godina u saradnji s državnom kancelarijom za kartografiju počeo istraživanje o ukupnoj dužini kineskog zida. Nakon godinu dana rada objavljeni su privremeni podaci kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zid produžen na 8851 kilometar, odnosno na oko dve hiljade kilometara više nego što se ranije znalo.

Po završetku istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina čak 21.196 kilometara. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid počeo je da se gradi pre više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale.

Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua.

Veliki kineski zid od 1987. nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a .

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski zid duži nego što se mislilo?

Izvor: YU-Build.rs, 07.Jun.2012, 15:01

Prema rezultatima najnovijih istraživanja Kineski zid je zvanično proglašen dužim nego što se ranije mislilo, javila je danas kineska novinska agencija Sinhua. Prema poslednjim podacima, zid je duži za 21 kilometar. Prema preliminarnom istraživanju objavljenom 2009. godine, pretpostavljalo se...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.