Kina spremna za najveću misiju do sada: Decenijama to niko nije uradio

Izvor: B92, 19.Nov.2020, 09:13

Kina spremna za najveću misiju do sada: Decenijama to niko nije uradio

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije do sada, a cilj je donošenje materijala sa Meseca na Zemlju. Biće to prvi put nakon više decenija da se materijal sa Meseca šalje na našu planetu.

Raketa Chang'e 5 postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Venčang, a njeno planirano poletanje na Mesec zakazano je za početak sledeće nedelje. Raketa će nositi lunarni modul sa bušilicom, koja će po sletanju na površinu Meseca da napravi rupu duboku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko dva metra.

Tako će prikupiti kamenje i druge materijale, koji će nakon toga biti poslati na Zemlju. Kineski naučnici imaće, tako, priliku da proučavaju novoprikupljene materijale sa Meseca po prvi put, nakon što su to učinili Amerikanci i Rusi tokom 1960-ih i 1970-ih.

Ova misija jedna je od najambicioznijih do sada za Kinu, čiji svemirski program nastavlja ubrzanim koracima da stiže konkurenciju. Takođe, Kina je 2003. godine postala tek treća nacija u svetu koja poslala čoveka u svemir, nakon Rusije i SAD.

Ubrzano rade i na saradnji sa drugim zemljama u svemirskim misijama, mada ih američki zakon i dalje sprečava da rade sa NASA agencijom. Ovo znači, u suštini, da ne mogu da ulaze ni u partnerstvo sa drugim zemljama na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

To je nateralo Kinu da krene sa radom na pravljenju sopstvene svemirske stanice, kao i da pokrene svoje programe koji su ih stavili u konkurenciju sa Indijom i Japanom, kad je reč o novim svemirskim dostignućima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.