Katolički biskup pred sudom zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 09:16

Katolički biskup pred sudom zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece

Penzionisani rimokatolički biskup Kristofer Sonders pojavio se danas pred sudom u Zapadnoj Australiji zbog optužbi za seksualne delikte nad decom, uključujući dve optužbe za silovanje.

Portparol suda u gradu Brumu saopštio je da su na suđenju pročitane optužbe protiv Sondersa, ali je odbio da kaže da li se biskup izjasnio o krivici, objavio je Rojters.

Policija Zapadne Australije saopštila je da je 74-godišnji muškarac iz Bruma, koga nije imenovala, optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 19 krivičnih dela, uključujući dva silovanja.

Na snimku TV mreže Seven vidi se kako je policija privela Sondersa nakon što je uhapšen u sredu.

Policija je saopštila da je Sonders odbio kauciju. Sonders je ranije negirao krivicu.

On je postao sveštenik 1976. godine, a biskup Bruma 1995. godine, da bi se povukao sa te dužnosti 2020. nakon što su se pojavile optužbe protiv njega.

Policijska istraga u to vreme nije pronašla dovoljno dokaza da bi ga optužila.

Papa Franja je prihvatio Sondersovu ostavku 2021. godine, a Vatikan je pokrenuo sopstvenu istragu 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.