Kao u Hariju Poteru: Napravili ogrtač koji sve čini nevidljivim

Izvor: B92, 21.Sep.2015, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao u Hariju Poteru: Napravili ogrtač koji sve čini nevidljivim

Sakriće sve što želite: Američki naučnici su uz pomoć zlatnih pločica i hemikalija uspeli da naprave čarobni ogrtač. Da bi neko bio nevidljiv, mora biti savršeno miran.

“Magični ogrtač”, koji bi onog ko ga obuče učinio nevidljivim, nije više samo čarolija iz filma o Hariju Poteru. Uz pomoć hemije, matematike i fizike njega su napravili američki naučnici.

Na sloj magnezijum-fluorida, sirovine za izradu sočiva i prizmi, naučnici su postavili niz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlatnih pločica različitih oblika koje služe kao antene. Te pločice služe kako bi se svetlost odbijala od pokrivenog predmeta gotovo savršeno. Onaj ko bi gledao pokrivenu osobu, imao bi osećaj kao da gleda kroz stakleni prozor.

- Možemo manipulisati zlatnim pločicama tako da prikazuju šta god želite i teoretski sakriju tenk - rekao je Đang Žang, voditelj projekta izrade ogrtača nevidljivosti za časopis Science. Eksperiment im je zasad uspeo u laboratoriji, na malim predmetima. Kao jedini nedostatak navode da ako žele neki predmet učiniti nevidljivim, on mora biti savršeno miran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.