Kanski festival i žene

Izvor: Domino Magazin, 02.Apr.2015, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski festival i žene

Samo jedna žena reditelj osvojila Zlatnu palmu

Od kako se održava Filmski festival u Kanu samo je jedna žena reditelj osvojila Zlatnu Palmu. Bila je to Jane Campion za film “Piano” 1993. godine. Sada se postavlja pitanje, da li su žene tako loše u ovoj vrsti umetnosti ili su muškarci zacarili pa ne silaze sa trona.

Na ova pitanja čuće se odgovori na predstojećem 68. Filmskom festivalu u Kanu koji će biti drugačiji od ostalih. Osmišljen je novi program >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << posvećen ženama na filmu. A biće dodeljene i dve nagrade.

Najavljuju se razgovori o ženi u kinematografijiji, ženskog pristupa naraciji i snimaju.

Kako je rekao direktor festivala Thierry Fremaux, doprinos žena filmskoj industriji je neprocenjiv a priznanja bi trebalo da ih podstaknu na još veća zalaganja.

Prisetimo se filma “Piano”

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.