Kamiondžija oštetio dva milenijuma stare Naska linije / FOTO

Izvor: B92, 03.Feb.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamiondžija oštetio dva milenijuma stare Naska linije / FOTO

Ministarstvo kulture Perua saopštilo je da je kamiondžija Hainer Isus Flores Vigo u subotu kamionom ušao u područje Naska linija koje su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i točkova oštetio delove tri linije.

Četrdesetogodišnji kamiondžija uhapšen je jer je navodno zanemarivao znakove upozorenja, no pušten je jer je sudija rekao da ne može da dokaže da je to uradio namerno, piše CNN.

Naska linije predstavljaju niz ogromnih crteža na tlu (geoglifi) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pustinjskog platoa istoimene pokrajine Naska u Peruu.

Ime su, kao i pokrajina, dobili po narodu Naska koji je živeo na tom prostoru između 500. godine pre Hrista i 650. godine.

Ove linije i geoglifi u Naski i Pampas de Humani upisani su na Uneskovu listu svetske kulturne baštine 1994. godine kao jedna od najvećih misterija arheologije zbog svoje brojnosti, odlika, veličine i kontinuiteta, a za koje se veruje da su imale obrednu astronomsku ulogu.

CNN podseća da su 2014. godine aktivisti organizacije Grinpis otiscima stopala oštetili linije.

Izvor: Dnevnik.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kamiondžija oštetio dva milenijuma stare Naska linije (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 04.Feb.2018, 03:00

Ministarstvo kulture Perua saopštilo je da je kamiondžija Hainer Isus Flores Vigo u subotu kamionom ušao u područje Naska linija koje su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i točkova oštetio delove tri linije...Četrdesetogodišnji kamiondžija uhapšen je jer je navodno zanemarivao znakove...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.