Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako uzgajati lukovice u stanu

Ako niste posadili lukovice, možete da ih gajite u posudi sa vodom u stanu. Pročitajte ove savjete...

Lukovice se postavljaju na dubini od 15 santimetara, na istom tolikom rastojanju.

Važe za simbol proljeća i rastu na sunčanim mjestima. Međutim, ko nije posadio narcise može da ih gaji i u stanu, kao sobnu biljku. Žuti cvjetovi se mogu pojaviti samo ukoliko se nabave specijalne lukovice koje su podvrgnute tretmanu “hlađenja”.

Narcisi se mogu uzgajati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i na šljunku ili u vodi, slično kao i lukovice zumbula. Naime, u staklenu posudu se sipa opran šljunak i polije vodom.

Lukovice treba da se postave na vrh tako da samo donji dio dodiruje vodu. Postoje posebne staklene posude koje se sužavaju na vrhu i tako je najlakše njegovati hlađene lukovice.

Ko nema posudu koja se sužava na vrhu, treba da na čist šljunak stavi lukovice, sipa vodu i ostavi ih pored nekog izvora svjetla.

Lukovice je najbolje držati u malo hladnijoj prostoriji, a kada krenu izboji (što može da potraje mesec dana) prebace se u topliju prostoriju.

Jedino trompet-narcise treba držati u mraku dok klice ne dostignu visinu od desetak santimetara i onda ih unijeti u toplu sobu, ali dalje od radijatora ili peći.

Staklene providne posude se preporučuju jer se tako najlakše vidi koja je visina vode, jer lukovice ne smiju da se osuše.

Kada lukovice precvjetaju treba ih posaditi u zemlju da se nahrane i mogu da tu ostanu ili se vade u junu i odlažu na suvo, mračno mjsto.

(NN/lisa.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.