Kako unaprediti sposobnost kod deteta da bolje usvoji i primenjuje znanje?

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako unaprediti sposobnost kod deteta da bolje usvoji i primenjuje znanje?

U Obrazovnom centru "Ingenicus" u Novom Sadu počeo je upis novih polaznika nastave SuanPan mentalne aritmetike.

Nastava će se odvijati u prostorijama ovog centra na Bulevaru Mihajla Pupina 9.

Kako za 021 kaže vlasnica škole Andrijana Vincek, SuanPan mentalna aritmetika nije nešto što treba povezivati sa matematikom, već je to nešto što će nam pomoći da razvijemo potencijale kod dece.

- Ona predstavlja osnov za čitav život, jer se njome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << unapređuju sposobnosti dece za bolje usvajanje ali i primenu stečenog znanja. SuanPan mentalna aritmetika podrazumeva sistem dve ruke, odnosno četiri prsta, što znači da se pomeranjem kuglica obema rukama istovremeno aktivira i leva i desna hemisfera mozga. Dakle, istovremeno se obezbeđuje njihov ujednačeniji rad - kaže ona.

Program je podeljen u tri uzrasne grupe dece: "kinder grupa" od 5 do 7 godina, "primarna grupa" od 7 do 10 godina i "sekundarna grupa" od 11 do 14 godina.

- Časovi se održavaju jednom nedeljno i traju kao tri školska časa, sa pauzama. Za svaku grupu su različiti, pa se na primer u "kinder grupi" prve dve nedelje radi isključivo Montesori program, da bi se posle program prilagodio standardnom. Program počinje istovremenom primenom abakusa (računaljke) i auditivnog treninga, sledi mentalno usvajanje i postavljanje abakusa u mislima, što dovodi do misaonog izvođenja računskih operacija. Rad na računaljci je praćen kreativnim igrama - aktivnostima drame na času, testovima pažnje i drugim stimulativnim aktivnostima u cilju bolje socijalizacije, podizanja samopouzdanja - kaže Andrijana Vincek.

Napredak kod dece predškolskog uzrasta je izuzetan jer većina dece ovog uzrasta ne zna brojeve, a već nakon osam meseci nastave uspešno mogu da sabiraju i oduzimaju nizove do 100. Kod dece školskog uzrasta napredak je lako uočljiv jer se primećuje da se školske obaveze nakon kursa izvršavaju brže i uspešnije, deca postaju svesna boljih rezultata u školi i povećava im se motivacija za dalji rad.

O mentalnoj aritmetici

Mentalna aritmetika je vid izvođenja osnovnih matematičkih operacija isključivo mentalnim putem - bez olovke, digitrona ili bilo kakvih pomagala. Kroz igru i zabavu, dete uči da izvodi matematičke operacije bez greške. Primera radi, za samo 3 do 5 sekundi, svi učenici mentalne aritmetike su u stanju da daju rešenje za složene aritmetičke operacije poput: 148+46+225-79+162-57 ili 468/36 ili 780x18 ili 6936-1326.

Pored toga, razvijanjem brojnih veština kao što su slušanje, opažanje i maksimalna koncentracija dete stiče vrhunsko samopouzdanje i dostiže izuzetan nivo mentalnog razvoja. Program SuanPan mentalne aritmetike je inače moguće sprovesti samo u detinjstvu, kod dece uzrasta od 5 do 14 godina, zbog potencijala koje samo deca poseduju i koji se vremenom gube. Andrijana Vincek otkriva na koji način deca putem SuanPan mentalne aritmetike toliko brzo napreduju u učenju.

- Oko 75 odsto sinapsi se kod dece razviju pre sedme godine života da bi između 12 i 14 godine bilo formirano preko 95 odsto sinapsi, što doprinosi boljoj koncentraciji i memoriji. Što bolje razvoju svoj mozak deca će biti bolje osposobljena kako za prirodne tako i za društvene nauke i umetnost - objasnila je Vincek.

Napredak svakog polaznika se prati na individualnom nivou, kroz kvalitativnu i kvantitativnu analizu postignutih rezultata. Profesori kontinuirano beleže utisak o savladanom gradivu i napretku učenika, a roditelji dobijaju periodične izveštaje o napretku deteta.

Naučno je dokazano da mentalna aritmetika utiče na značajno viši nivo pažnje, koncentracije, memorije i kreativnosti, samim tim i na brže i kvalitetnije usvajanje gradiva. Nakon obuke mentalne aritmetike, deca primenjuju i unapređuju usvojene veštine i način razmišljanja jer jednom savladana tehnika i stečene sposobnosti ostaju aktivne zauvek.

O školi

Prva škola SuanPan mentalne aritmetike otvorena je u Nišu, u martu  2012. godine. U pitanju je Obrazovno razvojni centar "Pro Mens", vlasnik programa SuanPan mentalne aritmetike za teritoriju Srbije.

Obrazovni centar "Ingenicus" je jedna od dve škole iz Novog Sada koja primenjuje program SuanPan mentalne aritmetike i obezbeđuje maksimalno iskorištavanje potencijala svakog deteta. Svi predavači su profesori razredne i predmetne nastave sa iskustvom u radu sa decom i imaju licencu za prenošenje znanja SuanPan mentalne aritmetike.

Škola ovog Centra se nalazi na Bulevaru Mihajla Pupina 9, a više informaciju o upisu i samom programu može se dobiti telefonom na broj 065/601-7000.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.