Kako se rashlađuju irvasi?

Izvor: B92, 25.Dec.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se rashlađuju irvasi?

Irvasi u ovo doba godine imaju mnogo posla – treba da vuku sanke Deda Mraza preko celog sveta. Jedna pomalo šaljiva studija pokazala je kako se opuštaju te plemenite životinje.

Norveški naučnici posmatrali su mozgove irvasa dok su vežbali na pokretnim trakama na temperaturi između 10 i 30 stepeni Celzijusa i pratili kako se njihov organizam rashlađuje.

„Irvasi su najbolje životinje za saradnju; kad steknu poverenje u trenera učiniće sve za njega", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objašnjava vođa studije Arnoldus Bliks, biolog sa Univerziteta Tromso.

Bliks i njegove kolege primetili su da irvasi u toku fizičke aktivnosti drže usta otvorena kako bi voda mogla da isparava putem jezika.

Takođe, kada se „pregreju", mozak hlade tako što se krvotok preusmerava i u mozak stiže isključivo krv koja je već rashlađena u jeziku ili nozdrvama. Otkrića su objavljena u Žurnalu eksperimentalne biologije.

Irvasi su jedinstveni na više načina – oni gotovo da nemaju biološki časovnik koji je karakterističan za druge životinje i čoveka, jer su ciklusi dana i noći na Arktiku potpuno neredovni. Oni su takođe „energetski efikasne" životinje koje mogu da putuju više od pet hiljada kilometara godišnje, obično u krdima.

Naravno, oni i lete na Badnje veče i Božić, barem onima koji veruju u Deda Mraza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.