Kako se nositi sa vrućinama u trudnoći?

Izvor: Prva.rs, 03.Jul.2016, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se nositi sa vrućinama u trudnoći?

1. Pijte dosta tečnosti
Najbolji način da smanjite oticanje ruku i nogu je da povećate unos tečnosti. Čim ustanete, na prazanstomak popijte čašu vode, a tokom dana najmanje dva litra. Uz vodu pijte i prirodne sokove, jer dobro smanjuju žeđ, puni su vitamina i pospešuju mikrocirkulaciju. 
2. Plivajte
Nije važno da li ćete plivati u moru ili u bazenu, bitno je da se osvežite, oslobodite osećaja težine u nogama i bolova u leđima. Dok plivate, voda masira >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << telo, podstiče cirkulaciju i popravlja disanje. Naravno, ne smete da preterujete s plivanjem niti s vremenom provedenim u vodi, ali 50 metara laganog plivanja neće vam smetati.
3. Dosta spavajte
Odmor je potreban svakome, trudnicama posebno. Ako ne uspete da noću odspavate najmanje osam sati, onda to nadoknadite tokom dana, ali ne na suncu, već u debeloj hladovini.
4. Šetajte
Lagana šetnja se preporučuje, ali samo u ranim jutarnjim satima i predveče. Tokom dana, kada su sunčevi zraci jaki, trudnice bi trebalo da se klonite sunca. Ako boravite na moru, nemojte da ležite na jakom suncu, čak ni ispod suncobrana. Pametnije je da se zavučete u neku borovu šumicu i da, čitajući knjigu, pijuckate hladnu limunadu.
5. Odmarajte noge
Nekoliko puta dnevno napravite sledeće – lezite na pod, a noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osetićete kako “težina” u nogama nestaje.
6. Nosite pamučno donje rublje
Kada je napolju vruće, znojenje u području genitalija se povećava, pa dolazi do smetnji poput ojeda, pojačanog vaginalnog sekreta i peckanja. Obavezno nosite gaćice od čistog pamuka jer on propušta vazduh i upija znoj. Mokri kupaći kostim odmah skinite i obucite suvi.
7. Pazite na ishranu
Za vrućine se preporučuje lagana hrana i što više voća i povrća. To je za trudnice obavezno, kao i pravilo da treba jesti malo, ali često. Idealan obrok je salata od pirinča, svežeg povrća i pilećeg belog mesa. Nakon toga sledi porcija svežeg voća.
8. Natopite stopala
Ako su vam uveče stopala otečena i bolna, pripremite im kupku – u hladnu vodu stavite kašiku-dve morske soli, malo ruzmarina i nekoliko kapi ekstrakta divljeg kestena, a zatim natopiti noge na nekoliko minuta.
Izvor: Klokanica.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.