Kako sačuvati sobno cveće za vreme godišnjeg odmora

Izvor: Prva.rs, 11.Jul.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sačuvati sobno cveće za vreme godišnjeg odmora

Lako ćemo, ako imamo dobre komšije, rođake, poverljive prijatelje kojima nije teško da se prošetaju do Vašeg stana bar dva puta nedeljno i da to učine umesto Vas. Ali, u ovom vremenu otuđenja, komšije se „čuvaju“ – ne bi da rizikuju da nešto nestane pa oni krivi (pokvare se i lepi komšijski odnosi), prijatelji stanuju na drugom kraju grada ili koriste u isto vreme kad i vi godišnji odmor i tako, nađete se baš u problemu. Međutim, kao za sve u životu, tako i za ovaj UVEK POSTOJI REŠENjE.

Nažalost, u malo bogatijem svetu postoje saksije, posude koje samozalivaju biljku (imaju duplo dno i priliv vode se podešava, ali kod nas i ako se nađu, mnogo koštaju za naš standard.

Zato ćemo pribeći nekim praktičnim metodama koje su do sada dale veoma dobre rezultate.

PRVI NAČIN – odnosi se na sobne biljke manjih dimenzija koje treba smestiti u kadu, u kupatilo, a na policu, iznad ,posudu sa vodom. Kupićemo dugačke pertle (mogu i pamučne trake) i svaku ćemo jednim krajem uvući u zemlju biljke, a drugi kraj potopiti u posudu sa vodom. I šta će se dogoditi: čista fizika: metodom spojenik sudova, voda iz posude putem traka, pertli, će polako kvasiti zemlju i vaše biljke će imati dovoljno vlage da prežive dok se vi ne vratite.

DRUGI NAČIN – odnosi se na visoke, velike sobne biljke u isto tako velikim posudama. Njih ćemo prvo udaljiti od prozora iako su spuštene roletne, ali zbog toplote od sunca, a onda ćemo uzeti plastičnu flašu ili flašicu, zavisno od veličine saksije, u nju sipati vodu i zatvoriti je zatvaračem od plute. Između zatvarača od plute i samog uskog grla flaše stavićemo čačkalicu. Flašu ćemo položiti na zemlju, a iz nje će kap po kap izlaziti voda i zalivati vašu biljku.
Kao što vidite, metode su veoma jednostavne i obavezno ih primenite!

NAPOMENA: Neposredno pred polzak na odmor, sve biljke treba obilno zaliti.

Tekst: Dragana Tucović Baranac, dipl.pejz.arh.
Izvor: Zelenilo Beograd

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.