Kako pomoći deci koja su zavisna od interneta

Izvor: Objava, 27.Nov.2020, 13:37

Kako pomoći deci koja su zavisna od interneta

Internet paketi domaćinstvima su doneli brojne olakšice, ali ispostaviće se i brojne probleme. Kako su deca ovladala kućnim internetom, problem je počeo polako da se nazire. Uređaji su sve češće u njihovim rukama, a sve češće se i roditelji pitaju jesu li njihova deca internet zavisnici.

Šta je internet zavisnost

Kada vaše dete ono što je videlo na internetu doživi kao najveće zadovoljstvo u životu, može se reći da je zavisno od interneta. Kada zapostavlja sve ostale aktivnosti, a kućni internet vidi kao nešto što ima najveću vrednost za njega, takođe. Iako su internet paketi mnogima omogućili da 24 sata budu na mreži, za decu je 4 do 6 sati dnevno dovoljno da razviju simptome zavisnosti. Tako da ukoliko kod deteta prepoznate razdražljivost, nervozu, agresiju kada nije on lajn, znajte da je situacija već ozbiljna. Dodatno je otežavaju simptomi poput nesanice, bola u leđima, problemi sa koncentracijom. Sve ovo utiče na razvoj ličnosti deteta.

Od malih nogu na internetu

Da bi dete usvojilo određen obrazac ponašanja najpre mora nekom da mu pokaže. To najčešće čine roditelji, pa tako, ne razmišljajući, od detetovih malih nogu, prave grešku. Još dok su u pitanju prve godine života, roditelji su skloni da decu smiruju tako što im puštaju crtane filmove na telefonu, kako bi oni mogli da porazgovaraju sa prijateljima. Ređe to rade kada je u pitanju kućni internet, mada i te situacije nisu nepoznate. Na ovaj način dete postaje pasivno, ono samo konzumira sadržaj bez aktivnog učešća. Mnogi logopedi smatraju da upravo ovakav vid postupanja čini da deca sve kasnije progovore. Deca koja ovako odrastaju sklona su da govore više pokazujući rukama šta žele nego glasom.

Zadovoljstvo je u ekranu

Dešava se često da deca, naročito ona koja već idu u školu, nezadovoljstvo u svakodnevnom životu žele da zamene zadovoljstvom i uživanjem u virtuelnom svetu. Kućni internet njima je manje primamljiv, jer više vrememena provode van doma. Zato se trude kada god mogu da se "okače" na bežični ili mobilni internet. Većina to radi i u školi. Njima najčešće društvene mreže nude ono što im nedostaje. A često im fale sigurnost, ljubav, prijatelji. Na društvenim mrežama svi su lepi, zgodni, pametni, bogati. Skrolovanjem sadržaja sve dublje idu u virtuelni svet i sve su dalji od realnog.

Realno rešenje

Da biste pomogli svom detetu, najpre morate da pomognete sebi. Vi ste mu uzor. Koliko god da je i vama lično privlačan kućni internet i koliko god da su povoljni internet paketi, umesto da vreme utrošite na bavljenje određenim stvarima na mreži, posvetite se razgovoru s detetom. Izađite zajedno u bioskop, odigrajte neku društvenu igru. Pokušajte da saznate šta je to što ga, osim interneta, interesuje i usmerite ga u tom pravcu. Brojne su fizičke aktivnosti za decu i hobiji, kojima biste ne samo mislima, već i fizički dete mogli da odvojite od kompjutera. A pre svega toga postavite jasna pravila kada je kućni internet u pitanju. Ograničite vreme i ustanovite sankcije u slučaju kršenja pravila. I što je najvažnije - uvek imajte na umu da ste vi primer svom detetu.