Kako je kometa preživela Sunce

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je kometa "preživela" Sunce

Mada su joj astronomi listom predviđali sigurnu smrt, jedna mala kometa uspela je da se "očeše" o Sunce i da preživi, prenosi AP.

Otkrivena tek pre nekoliko nedelja, kometa "Lovdžoj" (Lovejoy) je, prema predviđanjima, naučnika trebalo da se istopi u noći između četvrtka i petka kada se približila mestu na kojem temperature dostižu nekoliko miliona stepeni.

Astronomi su pratili 2.000 kometa na njihovom samoubilačkom putu ka Suncu i nijedna dosad nije preživela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Astronomi su prvo videli komešanje sunčeve korone u trenutku približavanja malene komete. Bili su zaprepašćeni kada je jedna svetla tačka izbila sa druge strane Sunca, što je značilo da je Lovdžoj preživela prolazak kroz pakao.

"Bio sam oduševljen kada sam je video kako ulazi u Sunce i zapanjen kada sam je ugledao kako iz njega izlazi", kazao je američki solarni istraživač Karl Batams.

"Lovdžoj", ipak, nije izašla iz svoje "vrele" avanture bez posledica. Samo je 10 odsto komete - koja je verovatno bila teška nekoliko miliona tona - preživelo bliski susret sa Suncem, a što je još dramatičnije, izgubila je svoj rep koji se odvojio i ostao u sunčevom magnetskom polju.

Komete kruže oko Sunce i povremeno mu se previše približe. "Lavdžoj" je došla na 121.000 kilometara od površine Sunca. Za tako mala nebeska tela, često opisana kao prljave grudve snega sazdane od leda i prašine, ovakva razdaljina je obično fatalna.

"Slično kao kocka leda na roštilju", kazao je astronom Din Pesnel sa NASA Opservatorije za solarnu dinamiku.

On je naveo da iako otkrivena tek krajem novembra, "Lavdžoj" je verovatno u vezi sa kometom koja je na svom putu ka Suncu proletela pored Zemlje 1106. godine.

Budući da pravi ogroman krug kroz sunčev sistem, proćiće još 800 do 900 godina pre nego što se "Lavdžoj" ponovo približi Suncu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.