Kako je kada ostavljate alkohol u paru?

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je kada ostavljate alkohol u paru?

Tek kada prestaneš da piješ u Srbiji primetiš koliko se naša kultura i svakodnevni život vrte oko alkohola. Kada nam je loše, tešimo se čašom. Uspehe takođe proslavljamo uz piće.

Naš prvi sastanak je počeo sa nekoliko koktela. Ja sam pila crveni, a on žuti. Ne sećam se naziva, samo citrusnih aroma u kombinaciji sa gorkim džinom. Drugi put smo pili vino kod njega, a već na trećem dejtu smo zajedno otvorili i završili flašu viskija. Na neki bizaran način, alkohol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od početka bio treći član naše veze, neizostavan deo naše ljubavne rutine.

Redosled se tačno znao: uz obrok ide flaša vina, ponekad i dve. Malvazija je bila zajednički favorit. Hrvatska, kritska, čak i crnogorska. A kada se vratimo u stan prelazimo na viski, najčešće Johnnie Walker white label ili Four roses. Priča je uvek bila da nismo raspad alkosi nego visoko funkcionalni alkoholičari sa prefinjenim ukusom, jer smo pored Džonija često pili Aberlour, Nikku i Laphroaig. Istina, kada piješ kvalitetan alkohol, čak i u beslovesnim količinama, sutradan nemaš mamurluk. Ali odsustvo mamurluka ne znači odsustvo problema. Litre i litre alkoholnih pića koje smo pili nedeljno počele su da nas stižu na različite načine.

Došli smo do tačke bez povratka. Oboje smo osećali kako nam piće uništava zdravlje i kvari opšti kvalitet života. U stvarnosti smo se tako osećali mesecima, ali nismo bili spremni da bilo šta uradimo po tom pitanju. Sada je postalo očigledno - morali smo da raskinemo sa trećim članom naše veze. Napravili smo pakt da ne pijemo mesec dana, od prvog septembra do prvog oktobra. Nije bilo suza, ni dranja, niti bilo kakve drame koja prati konvencionalne raskide. Trideset i prvog avgusta smo otvorili poslednju flašu viskija i kucnuli se u tišini. Shvatila sam to nećemo moći da radimo narednih mesec dana i istog trena me je obuzela panika.

Setila sam se prvih mesec dana našeg zabavljanja kada sam ponekad i na silu pila jer sam se brinula da trezna neću imati ništa zanimljivo da mu pričam. Oslanjala sam se na alkohol da vodi našu vezu u pravom smeru. Iz ove perspektive mi je jasno koliko je to glupo, ali takve realizacije obično dođu kada je prekasno za promenu. Više ne gajim tako sulude strahove nakon godinu i po veze, ali imam neki glas u glavi koji mi šapuće da ćemo bez pića morati zaista da provodimo vreme zajedno. Jer, u poslednjih godinu i po nismo vezali ni dve noći zajedno bez trećeg člana naše veze. Svaki vikend, svaki značajan datum i romantično putovanje smo obeležili mirisom i aromom alkohola.

Mislili smo da će biti teško i bili smo u pravu....

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.