Kako izgleda idealna zdrava žena

Izvor: B92, 21.Jan.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda idealna zdrava žena

Za vest da je za žene idealna veličina 42, koja je u svetu u kojem dominiraju mršavi modeli kao ideali lepote odjeknula poput bombe, zaslužni su danski istraživači.

Stručnjaci s Instituta preventivne medicine u Kopenhagenu u svojoj su studiji zaključili da idealne "gabarite” imaju žene koje nose konfekcijsku veličinu 42. Odnosno, da baš one imaju idealno telo za zdrav kardiovaskularni sistem.

Dakle, ako je verovati Dancima, idealna žena koja će dočekati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duboku starost zdravog srca nosi veličinu 42, ima izražene bokove i grudi, s mišićima i masnim naslagama na tim mestima, dok joj je struk definisan i s vrlo mala sala.

Žene koje imaju građu poput jabuke, odnosno većina masnih naslaga nagomilana im je oko struka, imaju znatno veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog pritiska.

Muškarci, koji su i inače skloniji nagomilavanju viška masnog tkiva oko stomaka, čak su 30 posto skloniji srčanim bolestima od žena.

Ovom su se tematikom, uz Dance, bavili i škotski naučnici, koji su potvrdili danske tvrdnje, ali su istakli da bi bilo pogrešno zaključiti kako su žene s viškom kilograma zdravije. Naime, od konfekcijske veličine, ističu, mnogo je važniji pokazatelj zdravlja raspored masnog tkiva na telu. Dijetetičari pak ne odustaju od indeksa telesne mase, za koji veruju da je najbolji pokazatelj idealnog odnosa masnog tkiva. Svi oni čiji indeks premašuje 25 imaju povećan rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, većini žena koje se neuspešno bore s nekoliko kilograma viška laknuće kad vide da su, sa zdravstvene strane, zapravo – idealne.

Izvor: Večernji.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.