Kako izgleda godinu dana bez seksa?

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda godinu dana bez seksa?

Dobili ste sve što ste hteli od vaših sastanaka i kratkotrajnih veza? Hefzibak Anderson, autorka knjige ,,Moja neočekivana priča o godinu dana apstinencije’’ objasnila je kako je nedostatak seksa uticao na njen pogled na ljubav i veze.

Inicijalna kapisla bio je momenat kada je njen bivši dečko u Njujorku kupovao prsten za svoju verenicu. Počela je da razmišlja o njihovoj vezi, ali i o svim muškarcima sa kojima se viđala. Shvatila je da je baš on, dečko sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koledža, njena prva ozbiljna veza, bio poslednji koji joj je rekao da je voli.

Shvatila je da je u svojih dvadesetak veza bila emotivno frustrirana. Nije se prepuštala avanturama za jednu noć, ali njena bajka inspirisana je urbanom ženom dvadeset prvog veka. Možda su zato sve veze bile nestabilne i isuviše kratke, iako ona to nije želela. Izgledalo je kao da je seks razlog za sve promašaje.

Uvek je imala pogrešan izbor muškaraca jer se vodila njihovim fizičkim izgledom. S druge strane, postojala je razlika između onoga što je želela od intimnosti, ali i onoga što su muškarci bili spremni da joj pruže.

Kako se bližio njen trideseti rođendan, počela je da sumnja u sopstvena osećanja. Zato je odlučila da iskorači iz svog dotadašnjeg života kako bi shvatila šta za nju zapravo predstavlja seks.

Ironično, baš u tih dvanaest meseci broj ponuda za izlazak se povećao. Iako je bila veoma rezervisana i oblačila se skromno, ovoga puta rešila je da pruži šansu muškarcima na koje ranije nije obraćala pažnju. ,,Ukoliko sklonite seks sa menija, sposobni ste da se fokusirate na one čiji je šarm suptilniji, pa su zato u prvi mah neprimetni’’ , savetuje Hefzibah Anderson.

Sigurno da je morala u nekom trenutku da bude iskrena o svom jednogodišnjem zavetu. Po nekom pravilu, odlučila je da to bude treći sastanak. Svi muškarci su bili šokirani. Dok je većina želela da joj pruži podršku, samo mali broj nije mogao da razume njenu odluku.

Budući da je ušla u celibat tokom zime, nije joj teško palo da se drži svoje odluke. Kako kaže, osećala se kao da je u hibernaciji. Međutim sa prolećem, kada je sve podsećalo na flert, iskušenje je bilo sve veće. Ipak, izazova je bilo tokom cele godine. Neobično, ali pred samo ispunjenje cilja, pritisak je postajao sve veći. To je bio momenat kada je sve ono što je naučila u proteklom periodu morala i da primeni. ,,Jedna je stvar da kažete muškarcu da ne želite da spavate sa njim jer biste time prekinuli svoje jednogodišnje traganje, a sasvim je druga stvar ako mu kažete da želite da otkrijete nešto pravo što bi moglo da traje čitav život. To zahteva potpuno drugačiju emotivnu percepciju i iskrenost’’ , objašnjava Andersen.

Ona tvrdi da u današnje vreme kada većina misli da je romantika beznačajna, žene bi trebalo da insistiraju na takvom odnosu. Ljubav zahteva vreme i mesto, a u 21. veku postaje gotovo nemoguće to obezbediti. ,,Treba pustiti da se stvari lagano odvijaju. Samo ako postoji period udvaranja, daćete šansu ljubavi. Pravi muškarac će vam biti zahvalan što ste mu dali šansu da vas bolje upozna, uživaće u svakom poljupcu. To je u suštini senzualni način da se dođe do intimizacije’’ , tvrdi Andersen.

Zaključila je da žene nisu dovoljno iskrene prema sebi kakve kvalitete kod muškaraca traže. Čak i veoma inteligentne žene, na nekom iracionalnom nivou, misle da će nakon seksa uspeti da primame muškarca da ostane. Mišljenja je da potiskujemo svoje emocije iz straha da neko slučajno ne bi shvatio da nam baš to treba. ,,Opterećujemo sebe pogrešno protumačenom idejom o jednakosti polova, koja nas navodi da se prema seksu postavimo kao muškarci. To je smešno. Zar ne bi trebalo da se ta jednakost omogući da izrazimo svoju ženstvenost?’’ , ističe Andersen.

Hefzibah Andersen preporučuje svima da uvedu u svoj život celibat, makar i na nekoliko nedelja. Tvrdi da bi to pomoglo najpre ženama, jer su najviše pod pritiskom. Od njih se očekuje da uvek izgledaju seksi.

Danas, kada se toliko priča o seksu, te naša mašta daje potpuno drugačiju sliku kako bi seks trebalo da izgleda, pa i kako da zvuči, možda bi bilo dobro na neko vreme odložiti taj čin. Prema rečima Hefzibah Anderson, period apstinencije vam nudi mogućnost da uskladite nametnute ideje sa svojim osećanjima. Možda ćete otkriti šta za vas predstavlja seks i šta očekujete od njega.

Foto: Claudia Meyer/sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.