Kako da preplašene ljubimce sačuvate od jakih zvukova pirotehnike tokom praznika

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 11:35

Kako da preplašene ljubimce sačuvate od jakih zvukova pirotehnike tokom praznika

Pas u ovom periodu ne bi trebalo da bude sam u dvorištu i ne idite u šetnju bez povodca. Pas pod stresom zbog činjenice da je u njegovoj blizini eksplodirala petarda ili vatromet, verovatno će pokušati da pobegne

Ali, iako mislite da će da ih smire uključen televizor ili radio, ne mora da znači. Ovo ponekad može samo dodatno da uznemiri ljubimca, jer je stres od buke još veći i onemogućava mu da proceni koliko je daleko ono što smatra pretnjom. I psima i mačkama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviše će pomoći sve što biste praktično uradili da ih izolujete od neprijatnih zvukova. Pre svega, zatvorite prozore i spustite roletne. Ako u stanu postoji prostorija koja nema prozore i do nje dopire manje buke, na primer kupatilo ili ostava, tu napravite sigurnu oazu za svog ljubimca. Postavite ćebe ili krevetić u ugao. Ponekad psima pomaže ako ih omotamo maramom ili krpom oko tela, ili obučemo kupljeni kaput, dok mačke mogu biti zainteresovane da uđu u nosiljku ili putnu torbu, odnosno ako ih pokrijemo ćebetom. Mačke će se takođe rado sakriti u ormanu među odećom, ne forsirajte ih ovih dana. Dok traje pucanje napolju, ponudite ljubimcu hranu i vodu blizu mesta gde se oseća bezbedno. Takođe je važno da ostanete mirni i svojim ponašanjem pokažete životinji da se ne osećate ugroženo, što može da deluje utešno na nju. Ne treba insistirati na maženju ako ljubimac ne pokazuje veliku želju za tim, ali ga ne gurajte sa kauča ili iz krila ako pokazuje potrebu za vašom blizinom i čekanjem. Svaki odgovoran vlasnik će najbolje proceniti da li su njegovom ljubimcu potrebna sredstva za smirenje. Nikada ne koristite lekove namenjene ljudima, posebno ne u dozi koju sami procenite, jer možete naneti veliku štetu svom ljubimcu. Umesto toga, konsultujte veterinara ili osoblje prodavnice kućnih ljubimaca o biljnim ili homeopatskim preparatima koje možete da koristite. Za pse i mačke koji ne vole tablete, najjednostavniji izbor su sprejevi koje možete poprskati po ćebadima i opremi nekoliko dana pre stresnog perioda. Dobro rešenje su homeopatske kapi ili globule koje se mogu dodavati u hranu, kao i paste za smirenje, koje se mogu dodavati u hranu ili davati kao poslastica, dok su klasični lekovi krajnji izbor za veoma uznemirene i bolesne i stare životinje. Međutim, obavezno pratite uputstva za doziranje koje dobijete od svog veterinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.