Kako da napravite dobrog ljubavnika

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da napravite dobrog ljubavnika

Želite dobar seks? Onda odbacite sva očekivanja i uživajte u procesu - jer seks je proces, objašnjava porodični terapeut Ljiljana Filipović

Tradicionalno shvatanje uloga dovodi do raskola u pogledu izražavanja potreba i osećanja. Muškarci ne vole da zavise od žena što se reflektuje i na polju seksualnosti.

Tradicionalno, za žene seks je čin predaje, a za muškarca čin osvajanja preko koga muškarac dobija identitet mužjaka.

Prepreka da se postigne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sklad u odnosima je nesposobnost partnera da otvoreno izraze neslaganje, što naročito važi za žene jer slika brižne žene je nespojiva sa besnom, nezadovoljnom osobom.

Porodični terapeuti seks posmatraju kao sastavni deo celokupnog partnerskog odnosa. Ukoliko su partneri u seksu nezadovoljni i neusaglašeni, treba da budu motivisani da tragaju za uzrocima sagledavajući seks u kontekstu celokupnog partnerskog odnosa, sami ili uz pomoć psihoterapeuta. Ako otvoreno komuniciraju, pažljivo osluškuju potrebe partnera, nastoje da neguju odnose i prevaziđu razlike tražeći kompromisna rešenja, na putu su ka postizanju obostranog osećanja zadovoljstva i sreće zbog sklada u partnerskim i seksualnim odnosima.

Razna iskušenja

I kada su partnerski i seksualni odnosi dobri postoje brojna iskušenja kroz koja vremenom prolaze.

Kvalitet seksa zavisi i od toga koliko ste umorni, zdravi ili pod stresom. Dakle, osim tzv. hemije, velik je broj faktora na koje možemo značajno uticati. U današnjem brzom načinu života često je teško pronaći vremena za partnera i još teže uskladiti vreme za seks. Sigurno se i vama već dogodilo da ste puni želje za seksom ležali u krevetu, dok je vaš partner već tonuo u dubok san. I obrnuto.

Moje iskustvo ukazuje da se kod mnogih mladih parova koji grade svoju karijeru često dešava da zbog stresova na poslu udruženih sa umorom počinju da proređuju seksualne odnose ili im prilaze kao obavezi koju moraju da ispunjavaju, a samim tim su nezadovoljni kvalitetom seksa.

Veoma loš uticaj na učestalost i kvalitet seksualnih odnosa imaju i druge stresne situacije kroz koje partneri mogu da prolaze: teška bolest i smrt u porodici, preseljenje, gubitak posla, promena posla, mešanje roditelja, fizičke povrede i bolesti partnera/ke"

Početni osećaj usklađenosti u pogledu potrebe za seksom je varljiv jer su istraživanje novog partnera i uzavreli hormoni na početku veze pojačavali želju... Naravno da početni elan vremenom nestaje i oba partnera se zaustave na istom nivou na kome su i pre bili. Seksualna potreba oscilira s obzirom na svakodnevna opterećenja, raspoloženje i događaje. Seksualna neusklađenost je nešto potpuno normalno u višegodišnjoj vezi.

Priznajte neusaglašenost

Za početak, najbitnije je priznati da ste seksualno neusklađeni. U protivnom će se partner osećati zapostavljeno i nagađati u čemu je problem, šta pogrešno radi, da li vas možda više ne privlači, a takva nagađanja mogu dovesti do krize u vezi. Umesto toga, radije otvoreno porazgovarajte i zajedno nađite put iz seksualne krize. Kako? Najpre treba razumeti da „raspoložen za seks" može značiti nešto potpuno različito za vas i za vašeg partnera. Kad je muškarac uzbuđen, uglavnom je spreman na seks bez obzira na okolnosti, dok se kod žena mora uglavnom poklopiti više faktora. Uzbuđenost se može razviti kroz pažljivu i zadovoljavajuću predigru. Pri tome je dobro znati da uzbuđenost žene zavisi od povezanosti s partnerom. Upravo zato je vrlo bitno da ne zanemarujete intimu, da imate vremena za sebe i da sve više negujete svoj odnos.

Jedan od najčešćih razloga za seksualnu neusklađenost jeste stres. Iako se za muškarce uglavnom tvrdi da se seksom rasterećuju, žena se najpre mora rasteretiti kako bi se mogla prepustiti. Svaka osoba treba da nađe svoj način da se oslobodi stresa i oraspoloži za seks.

Ljudi izloženi hroničnom stresu dokazano imaju većih problema sa seksom nego oni opušteni. Čak i ako ne patite od hroničnog stresa, nego ste, kao većina ljudi, ponekad opušteni, a ponekad ne, verovatno ćete priznati kako u stresnim trenucima niste doživeli visok stepen uživanja u seksu.

Radi se o stavu da sami sebi dozvolite uživanje. To znači da se treba rešiti osećaja krivice, niskog samopouzdanja, procena svoje seksualne veštine i sl. Ukratko, ne opterećujte se brigama, budite sada i ovde, jer su psihičke barijere najčešća prepreka dobrom seksu. Uzroke stresa možete otkriti i eliminisati sami, ali i uz pomoć partnera ili psihoterapeuta.

Šta je potrebno

Za kvalitetan seks potrebni su poverenje, dobra komunikacija i povezanost. Nemojte da se stidite da kažete i pokažete šta želite, i da to isto prihvatite i tražite od partnera. Sigurno će najteže od svega biti reći partneru da po vašem mišljenju imate premalo seksa ili da nemate dovoljno uživanja, ali to je jedini put ka nalaženju zajedničkog rešenja. Kada priznanje bude iza vas, umesto da očajavate, započnite akciju povezivanja. To će, po mišljenju psihote-rapeuta, pomoći više nego sve nove tehnike, komadi donjeg rublja, seksualni položaji ili erotska masaža. Pokušajte da se prisetite šta je bilo ono što vas je na početku toliko vuklo u krevet, što vam je dalo krila, setite se kako to opet postići. Započnite sa zajedničkim šetnjama ili zajedničkom aktivnošću jednom nedeljno, umesto gledanja televizije, natočite čašu vina i razgovarajte, smejte se i oživite sećanja.

Idite zajedno do prijatelja, u bioskop ili u najdraži restoran. Ubrzo ćete uočiti da ste se zbližili i da želite jedno drugo. Onda se usudite da u seksu eksperimentišete, uvedite novine. U krevetu postanite njegova žena iz snova, ostvarite sve najskrivenije seksualne maštarije. Nemoguće je da se sa svim tim aktivnostima nećete ponovo uskladiti u seksu. Dovoljno je da se okrenete sebi i partneru, i osluškujete svoje želje, potrebe, fantazije"

Kratak podsetnik i smernice za pravljenje dobrog ljubavnika

Slušajte i pričajte

- Interesovanje za seks sa istim ljubav-nikom je promenljivo.

- To zahteva negovanje i stalno osveža-vanje u komunikaciji.

- Otvoreniji i prisniji odnos osnova je za bogat i uzbudljiv seks.

- Razgovarajte i u toku seksa. Reči pokreću strasti kao i dodiri.

Unesite promene

- Najopasniji neprijatelj dobrog seksa je monotonija. Promene se mogu uneti različitim pozama, erotičnom odećom, filmom, muzikom"

- Tabue i moralne zabrane ostavite pred vratima spavaće sobe.

- Ostvarite sve svoje fantazije.

Budite spontani

- Spontani seks je veoma uzbudljivo iskustvo. Može se desiti u svakom trenutku i na svakom mestu.

- Na taj način partneri potvrđuju među-sobnu seksualnu privlačnost i atraktiv-nost što je najbolji stimulans seksualne želje. Ako vam se u glavi vrte misli po-put: ovoga puta moram doživeti orga-zam... samo ćete pojačati psihičku na-petost i smanjiti šanse za dobar seks.

Pokažite inicijativu

- Najbolje što možete da priuštite svom partneru je vaša inicijativa.

- Otvoreno pokazana želja za seksom baš sa njim izaziva neizmerno uzbuđenje kojem retko ko može da odoli.

Opustite se

- Nema potrebe da brinete o tome da li u tom položaju providni negliže pokriva višak kilograma. Kad se stidite svog tela velike su šanse da se nećete opustiti, odnosno da ćete, svesno ili nesvesno, u glavi vrteti primedbe - previše sam se ugojila, grudi mi vise... Umesto kritika, koncentrišite se na lepotu svojih oblina i na sve ono što je na vama lepo.

- Trenutno partner vidi samo vas.

Obezbedite siguran seks

- Ako su partneri odgovorni, ne može im biti svejedno hoće li doći do neželjene trudnoće ili polne bolesti. Trudnoća ipak više opterećuje žene, ali iako su zdravlje i kontrola rađanja glavni razlozi za siguran seks, on znači i veću opuš-tenost.

Ne komplikujte!

- Ako budete komplikovali, ni vi ni partner nećete biti opušteni.

- Raznolikost u seksu je dobro došla, ali je ne treba primenjivati u svakom seksu. Pri jednom seksualnom odnosu nije potrebno izvesti sve položaje koje znate. Ponekad je dovoljan i samo jedan položaj u kojem oboje uživate i ako ga ponovite nekoliko puta ne mora značiti da seks nije dobar. Ako ste oboje opušteni i osećate partnerovo telo, međusobno pratite tempo, zadovolja-vajući seks je siguran.

- Zapravo jedina veština koju moraju znati dobri ljubavnici je znati osluškivati partnerovo telo. U seksualnom odnosu svu pažnju i misli posvetite sebi i svom partneru, i uživajte.

(P)ostanite fit

- Oni koji češće uživaju u dobrom seksu manje su depresivni i generalno zdraviji. Vredi i obrnuto: ako se zdravo hranite, dovoljno krećete i redovito vežbate, kvalitetno i dovoljno spavate, znatno su vam veće šanse za dobar seks. To su naučno potvrđene činjenice. Svi navedeni faktori pomažu boljem protoku krvi kroz polne organe, što poboljšava stepen seksualne uzbuđenosti.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako da napravite dobrog ljubavnika

Izvor: medio.rs, 12.Okt.2011

Želite dobar seks? Onda odbacite sva očekivanja i uživajte u procesu - jer seks je proces, objašnjava porodični terapeut Ljiljana Filipović.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.