Kako bebe biraju igračke prema polu

Izvor: B92, 03.Jul.2009, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bebe biraju igračke prema polu

Istaživanje američkih naučnika pokazalo je da su deca genetski programirana za razlikovanje polova, zbog čega dečaci automatski biraju neku "mušku" igračku umesto, na primer, lukte Barbike, prenose agencije.

Istraživanje je obavljeno na bebama starim od tri do osam meseci kojima su nuđene igračke za devojčice i igračke za dečake.

Dečaci i devojčice automatski su se opredeljivali za igračke koje odgovoraju upravo njihovom polu.

Naučnici smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavu urođenom, pošto bebe mlađe od osam meseci sa tim "životnim stažom" ne mogu da nauče da razlikuju polove.

Rezultat istraživanja može se objasniti i ponašanjem roditelja i okruženjem beba iz kog stižu primedbe o razlici muško/žensko, što bi moglo da utiče na bebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.