Kakav je život na +40C?

Izvor: B92, 29.Jul.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je život na +40C?

Vrh toplotnog talasa i danas je aktivan na Balkanu pa temperature u većini gradova prelaze 40-ti podeljak Celzijusove skale.

"Zahlađenje" se, prema najavama, očekuje u utorak u večernjim satima, kada će početi da duva severni vetar, što bi temperature moglo da spusti za nekoliko stepeni.

Lekari podsećaju da topli dani ne prijaju hroničnim, plućnim i srčanim bolesnicima, te da postoji povećan rizik od trovanja hranom, vodom, ujeda insekata.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekari savetuju izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, a preporučuju uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da su simptomi toplotnog udara vrtoglavica, slabost, uznemirenost, pojačana žeđ i glavobolja i apelovali da se svima kojima pozli ukaže prva pomoć tako što će biti sklonjeni na hladnije mesto.

Lekari preporučuju izbegavanje izlaska na sunce od 10 do 17 ako je to ikako moguće, da se miruje u rashlađenoj prostoriji i ne kreće nigde ako nije potreba.

Dodatno se preporučuje konzumacija barem dva do tri litra tečnosti dnevno kako bi se izgubljena voda nadomestila te da ne bi došlo do dehidracije.

Srbija na zvaničnih +39°C

Beograd: Spas na Adi Ciganliji

Simptomi toplotnog udara:

- temperatura viša od 40 °C

- jaka glavobolja

- nesvestica

- dezorijentacija

- crvena i topla koža

- prestanak znojenja

- mučnina i povraćanje

- plitko disanje

- grčevi

- ubrzan rad srca


Beograđani i posetioci glavnog grada osveženje od, kako je najavljeno, najtoplijeg dana, potražili su danas i na Adi Ciganliji na kojoj je zbog očekivane velike posete angažovan maksimalan broj svih službi koje brinu o bezbednosti posetilaca.

Adu bi danas moglo da poseti između 75.000 i 95.000 ljudi, kao što je to bio slučaj i tokom vikenda.

Spasilačka služba, Hitna pomoć, komunalna i rečna policija, odnosno svi oni koji čine da boravak svih posetilaca na Adi bude bezbedan, rade "u punom obimu".

O kupačima će danas brinuti 50 spasilaca, što je maksimalan broj za očekivano najveću posetu, dok će ekipe Hitne pomoći dežuraju u punom sastavu sa tri ambulante i dva vozila.

Pošto su visoke temperature, najbitnije je da se telo pre ulaska u vodu pripremi, da se rashladi ili u plićaku ili tuširanjem. Bitno je da se ne ulazi u vodu pod dejstvom alkohola i punog stomaka i da se pridržavaju svih ostalih pravila koja su koncipirana na taj način da obezbede bezbedan boravak na kupalištu.

Penzionerka Radmila Stanković kaže da na Adu dolazi od početka sezone kako bi se rashladila, kao i da se pridržava preporuka Hitne pomoći i preduzeća Ada Ciganlija. "Obavezno slušam preporuke. Koristim sredstva za sunčanje, bežim sa sunca koje me 'vidi' ujutru kada dolazim i posle podne kada se vraćam sa Ade", rekla je Stanković.

Učenica Milena Kažić kaže da je mogla da ostane kod kuće, ali je prijatnije da najtopliji dan iskoristi kako bi se rashladila na Adi, a to je slučaj i sa Nikoletom Čubrić koje je na "beogradsko more" došla sa unukom.

"Provešćemo ceo dan na Adi. Nećemo odlaziti sve dok ne zađe sunce", kazala je Čubrićeva i dodala da je danas učinila i dobro delo tako što je, uz pomoć ostalih kupača i Hitne pomoći, spasila devojku koja je je naglo skočila u vodu.

Vrelo i u regoinu: U Banjaluci +50

Cisterne sa vodom na užarenim ulicama Jagodine

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada Srbije Vera Božić Trefalt apelovala je danas na poslodavce da preduzmu mere zaštite radnika koji rade na otvorenom, a koji su izloženi ekstremno visokim temperaturama. Ona je rekla da su poslodavci dužni da dosledno primenjuju mere zaštite koje podrazumevaju da se radnicima omogući veća količina vode, češći odmori i zaklon od sunca, uz bolju organizaciju rada. Podsetila je da je Vlada Srbije još 2007. dala preporuku da u slučaju ekstremno visoke temperature, iznad 36 stepeni Celzijusa, poslodavci moraju da preduzmu sve mere i ako je moguće dozvole prekidanje rada na otvorenom između 11 i 16 časova.

Zbog visoke temperature, danas su u Jagodini postavljene cisterne sa pijaćom vodom.

"Koriste ih građani, piju, poneki se umije, neko natoči bocu, pa nastave dalje", kažu ljudi koji su dovezli cisternu.

Nema na ulicama mnogo ljudi, zbog nesnosne vrućine, a i mnogo je česmi po gradu koje su ispravne i funkcionišu, pa nema ni gužve oko cistreni, napominju oni.

U Javnom komunalnom preduzeći "Standard", koje je postavilo cisterne, rečeno je da će cisterne dovoziti vodu u najprometnije ulice, dok postoji potreba, a možda to već sutra neće biti nužno ako se obistini prognoza meteorologa da će temperatura pasti za oko deset stepeni.

Zbog visokih temperatura potrošnja vode za piće u Jagodini je povećana za više od 50 odsto i Javno komunalno preduzeće "Standard" poziva građana ne recionalnu potrošnju.

"Koristite vodu racionalno, jer u suprotnom može doći do redukovane isporuke zbog opterećenosti pumpi i bunara", saopštili su iz "Standarda".

Kragujevac: Ulice puste, bazeni prepuni, 25 lekarskih intervencija

Kako sprečiti toplotni udar?

- Izbegavajte direktno izlaganje sunčevoj svetlosti

- Ako ste u mogućnosti, krećite se po klimatizovanim mestima

- Oblačite se lagano i nosite kapu ili šešir

- Pijte dosta tečnosti kako biste izbegli mogućnost dehidratacije

- Jedite laganu hranu u manjim obrocima

- Izbegavajte teže fizičke poslove


U Kragujevcu su danas oko podneva, u najvrelijem danu od početka leta, centralne gradske ulice bile gotovo puste, na gradskim bazenima traži se mesto više, a lekari Hitne pomoći zabeležili su 25 intervencija.

"Do 14 časova imali smo ukupno 25 intervencija, od čega je trećina bila na javnim mestima", izjavio je zamenik direktora Hitne pomoći Aleksandar Kličković.

Naglašavajući da je zbog nesvestice pomoć ukazivana Kragujevčanima koji su se danas nekim poslom našli u sudu, Elektrošumadiji, gradskim grobljima, Kličković je rekao da su ostale intervencije uglavnom bile kod hroničnih bolesnika.

Prema podacima sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Kragujevcu je u 14 časova temperatura iznosila 37 Celzijusa, dok je digitalni termometar u automobilima pokazivao tri-četiri stepena više.

Da je u Kragujevcu danas bilo vrelo pokazuju i letnje bašte, koje su od podneva gotovo prazne, a s druge strane, gradski bazeni beleže najveću posećenost od početka leta.

"Do 13 časova prodato je više od 1.200 ulaznica za bazene", rekao je direktor sportskog centra "Park" Boris Radivojević.

Za razliku od bazena, na jezeru Šumarice bilo je znatno manje kupača.

Kako da preživite vreli letnji talas?

Subotica: Više od 200 poziva hitne pomoći

Austrijske vlasti, zbog velikih vrućina koje traju već nekoliko dana, preduzele su mere, kako bi izbegle šumske požare. Gradske vlasti su u Beču, zbog dugog vrelog perioda, uvele zabranu roštiljanja na otvorenom. Od proteklog vikenda je stupila na snagu zabrana roštiljanja na otvorenom, a tako i na javnim mestima namenjenim za roštiljanje. Takođe i na privatnim posedima u blizini šuma ne sme biti paljenj roštilj. Zabrana važi do daljnjeg, a biće ukinuta kada usledi veća kiša.

Više od 200 Subotičana javilo se službi hitne medicinske pomoći, najčešće zbog alergija na sunce i uboda insekata.

Vrh toplotnog talasa u Subotici očekuje se danas, kada će se temperatura, prema prognozama, popeti i do 39 podeoka Celzijusove skale.

Zbog toga su i dalje postavljene cisterne sa vodom na pet lokacija u centru grada i gradskim i prigradskim naseljima.

Prema podacima Crvenog krsta, Subotičani svakodnevno "isprazne" ove cisterne pojedinačnog kapaciteta od 1.000 litara, tako da se svakog dana onde dopunjavaju svežom vodom.

Kako je najavljeno, ova akcija će se nastaviti sve do završetka toplotnog talasa.

Spas od vrućina mnogi Subotičani pronašli su na bazenima u gradu, čiji kapaciteti su bili maksimalno popunjeni.

Prema rečima direktora JKP "Stadion" Miroslava Proročića, tokom vikenda na otvorenim bazenima u Dudovoj šumi boravilo je 800 kupača, dok je na zatvorenim bazenima "Prozivka" boravilo oko 450 kupača.

8 saveta kako da zaštitite psa od vrućine

"Kupači su dobro podneli visoke temperature. Spasioci su bili na svojim mestima, ali nije bilo potrebe za interevencijama, jer nije bilo slučajeva da je nekom pozlilo, niti je bilo povreda", rekao je Proročić i dodao kako se nada će ovakvu, maksimalnu posetu, imati i u narednim danima.

Mnogi Subotičani, ali drugi stanovnici severne Vojvodine proteklog vikenda boravili su na kupalištima u Mađarskoj, kao što su akva-park u Segedinu ili u banji Morahalom, ali i ovog vikenda njihov povratak kućama bio je znatno otežan zbog velikih gužvi na graničnim prelazima.

Pošto je turistička sezona u jeku, ne čudi da se na ulazak u Srbiju na graničnom prelazu Horgoš čekalo i po nekoliko sati. Međutim, gužvi je bilo i na graničnom prelazu Bački Vinogradi, koji je nedavno otvoren upravo da bi lokalno stanovništvo moglo lakše u letnjim mesecim da prelazi granicu.

Prema izveštajima Auto-moto saveza, i na ovom graničnoj prelazu tokom vikenda na ulazak u Srbiju čekalo se i po nekoliko sati.

Toplotni talas poklapa se sa periodom čišćenja žetvenih ostataka sa njiva nakon žetve. Iako je to zabranjeno, i dalje se žetveni ostaci spaljuju, što u kombinaciji sa visokim temperaturama i vetrom može dovesti i do većih požara, a takvih slučajeva je bilo u prošlosti.

Kako je saopšteno iz subotičke Policijske uprave, tokom jula, na području koje je u nadležnosti Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Subotici, Vatrogasno-spasilačka jedinica intervenisala je 85 puta, a najčešći uzrok požara bilo je spaljivanje suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

Tokom prošle nedelje ova jedinica intervenisala je u 34 navrata.

Kako se ponašati?

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su načelnice smene u Hitnoj pomoći dr Valentine Andrejić građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u Beogradu i u drugim delovima Srbije.

Posebno se hroničnim bolesnicima i starijim osobama savetuje redovna terapija i da što manje izlaze iz svojih domova u najtoplijem delu dana, izjavila je Tanjugu dr Andrejić.

Kada su visoke temperature vazduha, preporučuje se i lagana ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, nošenje bočice sa vodom, odmor i oprez u saobraćaju.

Savetuju se i šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

Beograd: Ljudi kolabiraju na ulici

BIH: Oglasio se crveni meteorološki alarm?

U većem delu Bosne i Hercegovine danas su se oglasili takozvani crveni meteorološki alarmi, upozorenje na opasnost od ekestremnih vrućina, jer se tokom dana očekuje da živa u termometru u pojedinim gradovima pređe 40 stepeni Celzijusa.

Takozvani crveni meteorološki alarm oglašen je za područje Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Tuzle i Višegrada.

Entitetski hidrometeorloški zavodi građanima su uputili upozorenje da su visoke temperature potencijalno opasne po život i preporučili im mere opreza, uključujući i savete da što manje vremena provode na otvorenom, preneli su mediji u BiH.

Prema merenjima u 11 sati, u svim većim gradovima temperatura vazudha iznosila je više od 30, pa je čak i na planinama bila iznad 20 stepeni.

Meteorolozi očekuju da bi u BiH tokom iduće noći moglo da dođe do kratkotrajnog osveženja s kišom, ali se već krajem sedmice očekuju nove vrućine.

Podgorica: Kao u rerni

U Podgorici je za danas najavljena temperatura od čak 42 stepena, a iz Hidrometeorološkog zavoda je saopšteno da će se toploti talas u Crnoj Gori zadržati do sredine sedmice.

Glavni grad Crne Gore poznat je po ekstremno visokim letnjim temperaturama.

Crna Gora je već nekoliko dana na udaru toplog tropskog talasa, koji je uslovio neuobičajeno visoke temperature. "U većini mesta, temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti", saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek sredinom sedmice očekuje se blagi pad maksimalnih temperature i to na severu Crne Gore.

Lekari savetuju veću opreznost tokom vrelih dana - izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.

Sutra do 37 sa kratkotrajnim pljuskovima

U Srbiji će sutra biti nešto manje vruće vreme nego danas, a očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

Minimalna temperatura biće od 16 do 24, a najviša dnevna od 29 na severu, do 37 na jugu i istoku.

Osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom će ujutru zahvatiti severozapadne krajeve, a tokom dana i ostale delove Srbije.

Hidrometeorološki zavod upozorava da su moguće kratkotrajne lokalne vremenske nepogode. Od podneva će na severu ponovo preovladavati sunčano vreme.

I u Beogradu se sutra tokom jutra i prepodneva očekuje osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Popodne će biti pretežno sunčano, s temperaturaom između 24 i 30 stepeni. U narednih nedelju dana u Srbiji će preovladavati sunčano i toplo vreme. Najviše temperature - od 28 do 33 stepena očekuju se u sredu i četvrtak.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za sutra

Moguće je blago smanjenje tegoba većine hroničnih bolesnika.

Poseban oprez se savetuje osobama sa cerebro-vaskularnim i respiratornim oboljenjima. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, razdražljivost i bolovi u mišićima.

Prognoza narednih sedam dana

U utorak pretežno sunčano i svežije. Tokom dana uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde su mogući pljuskovi s grmljavinom.

Vetar umeren severozapadni. Od srede sunčano i toplo.

Najviša temperatura u sredu i četvrtak u većini mesta od 28 do 32°, zatim u porastu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kakav je život na +40C?

Izvor: B92, 29.Jul.2013

Vrh toplotnog talasa i danas je aktivan na Balkanu pa temperature u većini gradova prelaze 40-ti podeljak Celzijusove skale..."Zahlađenje" se, prema najavama, očekuje u utorak u večernjim satima, kada će početi da duva severni vetar, što bi temperature moglo da spusti za nekoliko stepeni...Lekari...

Nastavak na B92...

SRBIJA ČEKA ZAHLAĐENJE: Gradovi pusti, svi na kupalištima!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jul.2013

Vrh toplotnog talasa danas zahvatio celu zemlju, u pojedninim gradovima temperatura doseže 42 stepena. Lekari savetuju boravak u klimatizovanim prostorijama, lagane obroke i unošenje veće količine vode

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.