Kada u ženi podivljaju muški hormoni

Izvor: B92, 15.Sep.2009, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada u ženi podivljaju muški hormoni

Bezrazložno vam se povećava telesna težina? Možda se radi o sindromu policističkog ovarija.

Autor: Tjaša Babič

Izvor: Intimate Medicine


Ako se vaša težina, usprkos pravilnoj ishrani, vežbama i nepromenjenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načinu života odjednom počela povećavati, možda se radi o nečem ozbiljnijem.

Najverovatniji uzrok je hormonalna neravnoteža koja uzrokuje i neplodnost. Istraživanje tog sindroma u sebi udružuje čak tri važnije medicinske grane: ginekologiju, endokrinologiju i dermatologiju. U većini ju je slučajeva moguće savladati hormonalnom kontracepcijom.

Uzrok sindroma policističkog ovarija

Uzrok PCOS mu je u nedostatku ovulacije i hiperandrogenizam (prekomerno lučenje muških hormona). Često je propraćen povišenim nivoima insulina. Jajnici su povećani i sadrže mnoštvo malenih nezrelih folikula, koje ne uspevaju da sazre te se pretvaraju u ciste. Jajnici izgledaju slično i kada se radi o multifolikularnim jajnicima, ali kod njih se ne javlja izostanak ovulacije i neplodnost .

Simptomi sindroma policističkog ovarija

PCOS uzrokuje ozbiljne smetnje u ovulaciji, jer se folikule ne razvijaju na normalan način. Menstruacija je neredovita i često izostaje. Jedna od značajnih stvari je i prekomerna dlakavost , a u izuzrtnim se slučajevima pojavljuje i mnogo drugih sličnosti s muškarcima( malene grudi, velika mišićna masa, dublji glas, ćelavost).

Ostali su znakovi prekomerna telesna težina, akne, oligomonoreja i amenoreja. Dijagnoza se ne može postaviti samo ultrazvukom i pipanjem. Treba obaviti i hormonsku pretragu krvi, koja će pokazati da li je povišena vrednost androgena - da li je LH viši od FSH.

Lečenje sindroma policističkog ovarija

PCOS se leči tabletama i hipokaloričnom dijetom, koja smanjuje telesnu težinu, ali i vrednosti insulina i androgena. Ponekad je već i sama dijeta dovoljna za ponovno uspostavljanje ciklusa ovulacije. Tablete treba uzimati u slučaju kada je povišen i insulin, a koje će ga dovesti u uravnoteženo stanje. Kod donošenja odluke o pristupu lečenju treba znati da u tom slučaju nije dozvoljeno ostati u drugom stanju, jer lekovi koji sadrže androgene mogu na plodu uzrokovati pojavu deformacija.

Ako je trudnoća poželjna, pripisuju se lekovi koji će uzrokovati ovulaciju, a to su klomid i gonandotropini. Ako ovi lekovi ne pomažu, koristi se i laparoskopija, koja kod 70% do 80% zahvata ima pozitivan učinak.

Više o sličnim temama možete saznati na internet sajtu Intimate Medicine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.