Kada su stari Egipćani počeli da mumificiraju preminule?

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 16:23

Kada su stari Egipćani počeli da mumificiraju preminule?

Stari Egipćani možda su najpoznatiji po načinu na koji su postupali s mrtvima, od izgradnje kolosalnih piramida do punjenja podzemnih grobnica raskošnim blagom i artefaktima.

Egipćani su takođe slavno mumificirali mnoge od nedavno preminulih kako bi sačuvali njihova tela. Ali kada su ljudi u starom Egiptu počeli da mumificiraju svoje mrtve?

"Poreko egipatske mumifikacije, za koju postoje jasni naučni dokazi, je [oko] 4300. p. n. e. Možda ćemo otkriti da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vraća još ranije", rekao je za Live Science Stiven Bakli, istraživač sa Univerziteta Jork u Velikoj Britaniji, koji je koautor dva rada na tu temu.

Ovi dokazi uključuju 6.300 godina stare omote mumija koje su pronađene na staroegipatskom groblju u mestu Mostagedda, oko 320 kilometara južno od Kaira. Ukopi su iskopani početkom 20. veka, a zamoti su doneseni u Veliku Britaniju i sada se nalaze u muzeju Bolton, kao što su Bakli i kolege primetili u studiji PLOS One 2014.

U studiji su naučnici testirali omote i otkrili da sadrže smole koje se obično koriste u mumifikaciji. Testovi pokazuju da su te smole napravljene od raznih sastojaka kao što su biljno ulje, životinjske masti, vosak i biljna guma. Slične smole su u kasnijim vremenskim razdobljima koristili i stari Egipćani za mumificiranje, primetili su naučnici.

Dok najstariji dokazi o korištenju umetnih sredstava za mumificiranje tela datiraju oko 4300. godine pre nove ere, Egipćani su bili podvrgnuti prirodnoj mumifikaciji u još ranijim vremenima.

"Prirodno mumificiranje slučajni je proces uzrokovan povoljnim uslovima pokopa, kao što je pokopavanje u vrući, suvi pesak. Egipćani nisu počeli prirodno da mumificiraju svoje mrtve u bilo kojem trenutku u smislu svesnog čina", rekao je Bakli.

Salima Ikram, profesorka egiptologije na Američkom univerzitetu u Kairu, rekla je da najraniji primeri prirodno mumificiranih mumija datiraju iz 5000. godine pre nove ere, ako ne i ranije.

Čak i nakon što je razvijeno veštačko mumificiranje, mnogi su Egipćani i dalje bili prirodno mumificirani jer nisu mogli da priušte veštačko mumificiranje pa su pokopani u pustinji.

"Većina starih Egipćana jednostavno je stavljena u rupu u zemlji, bez ikakve pripreme i mogla se slučajno prirodno mumificirati", rekao je Bakli.

Ikram je rekla da ne znamo šta je bilo u glavama starih Egipćana. Ali, ko god da je stavljen u peščani grob, daleko od vode, a ne ograđen prostirkom od trske ili u koži, bio bi prirodno mumificiran.

Kako se hrišćanstvo širilo u Egiptu između drugog i petog vekaa nove ere, korišćenje veštačke mumifikacije je opadalo, prema Kraljevskom muzeju Ontarija. Dok je drevna egipatska religija naglašavala važnost očuvanja tela za zagrobni život, hrišćanstvo nije, istakao je muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.