Kada je ispečen prvi hleb?

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada je ispečen prvi hleb?

Naši preci su pekli hleb pre 30.000 godina, u doba kada je proizvedeno i prvo brašno, tvrde italijanski arheolozi u članku objavljenom u časopisu Američke akademije nauka, Pnas.

Do sada se verovalo da je čovek počeo da proizvodi brašno pre oko 18.000 godina, ali su rezultati istraživanja italijanskih arheologa pokazali da se to dogodilo mnogo ranije, na prelazu između neandertalaca i modernih ljudi, kazala je rukovodilac istraživanja Ana Revedin, sa Italijanskog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praistorije i protoistorije.

Postojalo je, takođe, uverenje da su se nomadska društva lovaca-sakupljača ranog paleolita hranila isključivo mesom, ali je otkriće italijanskih naučnika pokazalo da su oni jeli i hleb bogat ugljenohidratima koji im je pomagao da lakše izdrže hladnoću.

Taj hleb - omanja pogača pečena na vrelom kamenu, predstavljao je i namirnicu koja se lako čuvala i prenosila.

Otkriće je pokazalo i da je upotreba žitarica bila stara praksa nastala u Evropi, a ne na Bliskom istoku.

Tragovi najstarijeg hleba na svetu otkriveni su u Toskani, na mestu koje je sada potopljeno izgradnjom brane i veštačkog jezera Bilančino. Na sreću, arheolozi su uspeli da spasu najveći deo materijala iz tog nalazišta.

Analizama je ustanovljeno prisustvo skroba koji potiče od jedne vrste rogoza poznatog kao tifa. Njegov koren valjkastog i izduženog oblika (rizom) je bogat skrobom, a kada se prosuši može lako da se samelje.

"Nismo upošte sumnjali da se radi o prvom brašnu na svetu", izjavila je za Ansu Laura Longo sa Univerziteta u Sijeni koja je učestvovala u istraživanju.

Nalaz je naknadno potvrđen analizama drugih materijala iz tog istog perioda pronađenih u Češkoj i Rusiji, gde se brašno dobijalo mlevenjem korena jedne vrste paprati.

Uz pomoć nutricioniste, arheolozi su ispekli isti onaj hleb koji su pre 30.000 godina pravili naši preci: sakupili su rizom, osušili ga, samleli i ispekli testo na peći koju su rekonstruisali na osnovu materijala pronađenog u Toskani.

"Pogače su bile zaista ukusne", potvrdila je Revedin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.