Kada je idealno vreme za brak?

Izvor: B92, 26.Jan.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada je idealno vreme za brak?

Malo je onih koji se iznenade kad čuju da se neka devojka, koja se udala mlada, razvela nakon nekoliko meseci. Odmah nam padne na pamet to da je nezrela stala "na ludi kamen" i onda samo slegnemo ramenima i poželimo joj više sreće i mudrosti drugi put. Ali često se postavlja pitanje: kada je pravo vreme za stupanje u brak?

Teri Orbuč, autorka dela "Pet jednostavnih koraka da svoj brak od dobrog učinite sjajnim" ("Five Simple Steps to Take Your Marriage From Good to Great") >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušala je da da odgovor na ovo pitanje.

Orbuč veruje da je sredina dvadesetih period u kom treba uzeti u obzir dva značajna faktora: obrazovanje i novac. Ona smatra da što više godina škole žena ima na dan venčanja, to su joj manje šanse da se razvede, a do 25. godine jasno je da imate šansu da steknete nešto od toga.

"Edukovane žene svesnije su toga ko su i manje su voljne da se skrase kraj čoveka koji nema jednake standarde", objasnila je autorka.

Kad uzmete u obzir da većina žena u 25. godini već zarađuje za život i sama se izdržava, to ukazuje da neće uleteti u brak uglavnom zbog finansijske sigurnosti svog muža.

Osim sigurnosti i samopouzdanja, ovakve osobe već znaju pažljivo da raspoređuju svoj kućni budžet, čime će lakše izbeći eventualne probleme s novcem, a to je, priznaćete, jedan od osnovnih razloga zbog kog se parovi svađaju.

Osim raspoređivanja novca, važno je i raspoređivanje obaveza, izlazak na kraj sa različitim tipovima ljudi, ali i umeće u rešavanju konflikata na radnom mestu. Sve ovo pomaže u dugoročnom uspehu u braku.

Do 25. godine žene već prikupe značajno životno iskustvo, prođu kroz nekoliko veza i uvide šta im to nije odgovaralo, a i prilično je razvijen njihov "radar" za odgovarajuće muškarce.

"Verovatno ste dotad dovoljno izlazili da biste shvatili šta želite od muškarca, čime sebi olakšavate život", kaže Orbuč.

Ipak, najvažnije od svega je da naučite šta su vaši ciljevi i koliko vredite. Iako ne želite da se udate za nekoga ko je potpuno isti kao vi, brak je mnogo lepši kad imate nekoga sa kim delite isti pogled na život.

Pa iako ima onih čiji je brak uspeo uprkos činjenici da su se venčali kada su imali manje od 20 godina, autorka Orbuč preporučuje da, ukoliko možete, ovaj veliki dan ostavite za vreme kad napunite 25 godina ili malo kasnije.

Izvor - Sarajevo X

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.