Kad čokolada promoviše fer ponašanje u trgovini ...

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad čokolada promoviše fer ponašanje u trgovini ...

Belgijski grad Briž već poznat kao evropska prestonica čokolade, lansirao je novu marku čokolade, prvu te vrste koja potiče iz takozvane pravedne trgovine, odnosno sistema koji promoviše fer ponašanje u trgovini s proizvodjačima iz siromašnih sredina, preneo je danas sajt Fokus na Belgiji (Focus on Belgium).

Čokolada nazvana Sjokla što na lokalnom dijalektu znači čokolada, rezultat je saradnje gradskih vlasti i velikih proizvodjača tog slatkiša u Belgiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sjokla je dostupna kao mlečna čokolada i u obliku fondana, sa kakaom iz pravedne trgovine.

Briž je na taj način želeo da pokaže poštovanje prema proizvodjačima kakaa s jedne strane kao i prema zanatu izrade čokolade.

Nova čokolada u omotu zlatne i braon boje može se kupiti u prodavnicama slatkiša i jedna tabla košta pet evra.

Briž koji se nalazi u Zapadnoj Flandriji poznat je pored čokolade i po izradi čipke, a stari, istorijski deo grada nalazi se na spisku svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.