Josip Broz Tito - uverenja i zablude

Izvor: B92, 13.Jun.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josip Broz Tito - uverenja i zablude

Malo ko je bio toliko slavljen za života i toliko klevetan posle smrti kao Josip Broz Tito, ali uzalud ga poriču politički naslednici koji misle da mogu biti malo veći ako njega učine manjim, ocenio je nekadašnji ministar inostranih poslova SFRJ Mirko Tepavac, jedan od funkcionera koje je Tito smenio 1972. godine, zbog liberalizma u Srbiji.

Karakteristika tih koji napadaju Tita, ukazao je Tepavac na promociji knjige sećanja Brozovog dugogodišnjeg lekara dr Predraga Lalevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeste da lako sebe zamisle kao vlast, "a zatim više ne mogu da zamisle vlast bez sebe".

"Kad im se ne dopadne sud istorije, koja je svoje ocene već izrekla, oni osude istoriju. Odlikuje ih slabo pamćenje, a bogato sećanje", ocenio je Tepavac.

Tepavac, kojeg je Tito smenio i isključio iz javnog života zajedno sa Markom Nikezićem i Latinkom Perović, uprkos tome smatra da je nekadašnji predsednik SFRJ posedovao nenadmašne vrline, kao čovek, vojnik i državnik.

"Bio je neprikosnoven i tvrd u uverenjima, ali i u zabludama, veliki među velikima, strog i nemilosrdan u političkim obračunima i sa zaslužnim saborcima, a s druge strane veoma obziran i pažljiv prema ljudima u neposrednoj okolini", rekao je Tepavac.

Prema njegovoj oceni, o Titu se ne može sve znati i razumeti samo na osnovu predsedničkih i maršalskih parada, ako se ne zna kakva je ta ličnost kad se parade završe.

O njemu, smatra Tepavac, dovoljno govori i to "što skoro nijedan čovek iz njegove blizine, bilo da je bio oficir, sekretar ili lekar, nikad ništa ružno nije govorio, pa čak ni oni prema kojima je nekad bio prestrog ili nepravedan".

Tepavac napominje da Tito nikad nije mogao da odvoji ličnost čoveka od njegovih političkih uverenja, "nije bio savršen, nije bio čak ni besprekoran, ali je bio nenadmašan".

"Tito je bio višeslojna ličnost, u koju nije bilo lako prodreti. Ne zato što nešto skriva, nego što nije lako čitljiva", objasnio je Tepavac.

Prema njegovim rečima, "Tito nije bio sklon pripovedanju o svemu, a pogotovo ne sa svakim".

"Tito je istorijska ličnost, a kada su one u pitanju, lične osobine su vrlo važne, jer imaju uticaj na sudbine mnogih drugih", konstatovao je Tepavac.

Tito je bio uveren, precizirao je Tepavac, da je njegova vladavina demokratska, već samim tim što je motivisana opštim boljitkom, uveren da je napredak validan nezavisno od sredstava kojima se postiže.

"Uvek je želeo da bude veći nego što jeste i u tome je uspevao...Uzdigao je Jugoslaviju kao svetski faktor, nesrazmeran njenoj snazi i geografskoj veličini", smatra Tepavac.

Sa Titovom Jugoslavijom, kako je naglasio Tepavac, dobre odnose nije imao samo onaj ko to nije hteo.

Uz svu nesavršenost njegovog dela, ocenio je Tepavac, Tito je bio metafora nezavisne samostalne države mira i sigurnosti.

Državu koju je stvorio srušio je "militantni, podivljali nacionalizam, a ne titoizam", zaključio je Tepavac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.