Još jedna soba u porodičnom stanu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2014, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna soba u porodičnom stanu

PROJEKTANTSKI SAVJETI - arhitekta rješava vaše nedoumice Vaša pitanja šaljite na e-mail nezavisnebl@gmail.com.

Poštovani,

Zanima nas stručno mišljenje u vezi sa rekonstrukcijom stana. Željeli bismo unaprijediti postojeće stanje u smislu da, ukoliko je moguće, dobijemo još jednu dječju sobu. Skica stana je u prilogu.

D. Ilić iz Prnjavora

Poštovani,

Na osnovu dispozicije vaše stambene jedinice, a i samih rasporeda otvora, ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se nameće kao rješenje jeste da se dodatna soba može formirati na potezu gdje je trenutno trpezarija sa kuhinjom. Naime, kako je to jedna od tri prostorije osvijetljene dnevnim svijetlom, a budući da je ista osnov da bi se isprojektovala dječja soba, onda ćemo je tu i locirati. Zbog osnove tog prostora sa dosta uglova, sa dva kreveta biste izgubili jasan komunikacijski tok, pa je iz tog razloga bolje poseći za rješenjem sa krevetom koji ima dodatni ležaj u prostoru ispod ili pak na dva nivoa. U takvoj organizaciji ima dovoljno prostora i za radni sto i komodu, dok je iza vrata optimalan prostor za plakar sa kliznim vratima. Što se tiče same roditeljske sobe, ona je sa pozicijom otvora i prostora koji je upušten u zidu u zadovoljavajućim gabaritima i bilo koje pomjeranje iste tražilo bi velika ulaganja, a efekat bi bio neznatan. Kuhinjski blok je najlogičnije smjestiti u dijelu dnevnog boravka koji je na potezu prema ulaznim vratima te je potrebno ostvariti direktnu komunikaciju između hodnika i kuhinje. Kuhinja je linearna i sa dnevnim boravkom je povezana trpezarijskim dijelom dok je na naspramnom kraju kuhinjski šank koji predstavlja i prostor koji je potrebno uraditi u kvalitetnoj materijalizaciji te time stvoriti akcenat prostora. Ostatak dnevne zone bi se iskoristio za garnituru za sjedenje sa klub stolom i pratećim policama za knjige kao i prostora za video-uređaje. Budući da lođe zauzimaju značajnu površinu stana, to je svakako veliki potencijal koji je moguće iskoristiti na taj način što će se ozelenjavanjem stvoriti produžetak dnevnog boravka i sobe, odnosno da je prostor većim dijelom godine u upotrebi. Kako kupatilo ima neznatnu površinu i komunikacija u istom je prilično ograničena, postavljanjem tuš-kade bi se u određenoj mjeri povećao manipulativni prostor, a funkcionalnost bi ostala na istom nivou. Uzevši u obzir formu hodnika i potrebu te zone za odlaganjem garderobe i obuće, elementi namještaja u tom dijelu ne mogu biti velike dubine, pa je zbog toga potrebno iskoristiti prostor u potpunosti od poda do plafona. Projekat rekonstrukcije kojim smo uzeli u obzir vaše potrebe i zahtjeve koje ste predočili, te poštujući projektantske norme i pravila, stvorena je dječja soba koju ste naznačili kao prioritet u rekonstrukciji vašeg prostora. Prostor dnevne zone bio bi objedinjen u okviru jedne prostorije, gdje bi se racionalnom upotrebom prostora našle i kuhinja i trpezarija, plus dnevni boravak, što bi činilo krajnje funkcionalnu cjelinu gdje bi komunikacijski tokovi zauzimali manji prostor, a ostatak bi bio u aktivnoj upotrebi. Sam proces radova ne bi iziskivao velika ulaganja, jer se zadržava postojeći položaj instalacijskih vertikala koji rezultuje time da je u konačnici dobijen stan sa dvije sobe i dnevnim boravkom, te kao takav nudi uslove za krajnje funkcionalan život četvoročlane porodice.

Dragan Čampara, dipl. inž. arh.

Projektant - Studio PROSTOR

studioprostor1@gmail.com

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.