Jezivi pejzaži Australije: Kiša paukova prekrila čitava polja

Izvor: B92, 19.Maj.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezivi pejzaži Australije: "Kiša" paukova prekrila čitava polja

Građani Golberna u Australiji nedavno su nakon buđenja ugledali prilično jeziv prizor – ceo grad prekrila je paučina nastanjena milionima paukova.

Začuđeni fenomenom, stanovnici su odmah potražili odgovor na internetu.

“Kiša paukova” događa se kada veliki broj ovih zglavkara odluči da migrira odjednom, koristeći tehniku putovanja balonom (eng. balooning) – svi paukovi počeće da pletu mrežu odjednom, stvarajući neku vrstu padobrana koji će im omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se spuste na novu lokaciju.

“Mnogi paukovi koriste ovu tehniku, samo ne istovremeno u tolikom broju. Ovaj proces stalno se odvija oko nas, samo ga ne primećujemo. On omogućava paukovima da prelaze velike distance za kratko vreme”, navodi entomolog Rik Veter, profesor na univerzitetu “Kalifornija Riversajd”.

“To je ujedno i razlog zašto paukovi nastanjuju svaki kontinent – pojavljuju se redovno čak i na Antarktiku, s tim što brzo umiru zbog surovih prirodnih uslova”, dodaje Veter.

Kada se s paukovima ujedno na tlo spuste i njihove mreže, ceo pejzaž postaje prekriven paučinom. Ovaj efekat naziva se “anđeoska kosa”, a obično se javlja nakon velikih količina padavina, kao i poplava. Naime, ova tehnika sprečava da se mali zglavkari udave.

“Kiša paukova” do sada je zabeležena u Teksasu, Brazilu i oblasti Vaga Vaga u Novom Južnom Velsu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.