Jezik kao ogledalo zdravlja

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezik kao ogledalo zdravlja

U kineskoj medicini jezik je ogledalo zdravlja, ali i u opštoj medicini jezik može biti vrlo važan faktor prilikom dijagnoze nečijeg zdravlja i higijene.

Bečki profesor Hademar Bankhofer zauzima se za to da se više pažnje posveti jeziku.

Kada lekari i naučnici jeziku pridaju veliki značaj, Bankhofer je uveren da bi i mi trebalo. On konkretno predlaže higijenu jezika prilikom pranja zuba.

„Veliki deo bakterija u usnoj šupljini se ugnezdi u jezik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer im je tu idealna klima. Bakterije vole vlažnu toplu sredinu i kao i brojne ostatke hrane i odumrle ćelije usne sluzokože", kaže Bankhofer.

Izazivači bolesti se posebno brzo razmnožavaju na jeziku. Pošto je jezik idealni sakupljač bakterija, ugrožava ceo usneni prostor. U osnovi skoro sve bakterije parodontoze sa jezika prelaze u predeo zuba i zubnih džepova i dalje do srca. Zato Bankhofer upozorava da nas negovan i čist jezik štiti i od srčanih problema.

Drugi argument za čist i negovan jezik je da se time sprečava neprijatni zadah. Čak do 90 odsto neprijatni zadah nastaje zbog bakterija na naslagama na jeziku. Ranije se smatralo da zadah pretežno dolazi od smetnji u želudačnom i crevnom predelu, ali je to danas opovrgnuto.

Četkanje jezika bi trebalo uveče uraditi, jer ujutru mnogi dobiju osećaj davljenja. Za to postoji posebni strugač kojim se naslage na jeziku lako i brzo uklanjaju. Osim toga ujutro i uveče trebalo bi ispirati usta posebnim rastvorom koji ujedno i ubija bakterije na jeziku.

Pomešajte 15 kapi tinkture propolisa sa četvrt litrom mlake vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.